Eurokaz 2013 | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Eurokaz 2013

Nakon dvadeset i sedam godina, Eurokaz prestaje biti festival, ali odbija prestati biti projektna činjenica domaćega kazališnog života.

26.06.2013 - 03.07.2013 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Eurokaz se, kako mu i samo ime govori, od svojega osnutka prije više od četvrt stoljeća, trudio oko Europe, komunicirao s njom na ravnopravnim umjetničkim osnovama i standardima te zalagao za uključenje Hrvatske u europski kulturni prostor. Svojom se autentičnom i promišljenom selekcijom izborio za mjesto jednog od najvažnijih festivala u regiji. Stoga je trenutak kada Hrvatska postaje članicom Europske Unije, tijekom trajanja Eurokaza, simboličan i za sam festival. Iz tog je razloga naglasak ovogodišnjeg programa na vrhuncima europskog kazališta i plesa, posveta onima koji su postali Eurokazovim zaštitnim znakom, ali i novim imenima kojima pripada budućnost.

Na ovogodišnjem Eurokazu, od 26. lipnja do 3. srpnja u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru, Zagrebačkom kazalištu mladih, Hrvatskom narodnom kazalištu i kazalištu Gavella, predstavit će se zvijezde redateljskog kazališta.

Romeo Castellucci, začetnik ikonoklastičkog teatra, sa svojom je grupom Soc. Raffaello Sanzio iz talijanske Cesene davnih osamdesetih imao svoj prvi nastup izvan Italije upravo na Eurokazu. Angélica Liddell, iznimna španjolska autorica i redateljica, u predstavi Ping Pang Qiu bavi se Kinom, zemljom koju neizmjerno voli, ali i kritizira zbog metoda represije koje zatiru individualnost i slobodu izražavanja. Kineski nacionalni sport ping-pong poslužit će joj kao metafora za totalitaritarnu stranu sistema. Kongoanski koreograf  Faustin Linyekula, veliki inovator afričkog suvremenog plesa koji u svojim predstavama razbija uobičajnu sliku crne Afrike koja prevladava na Zapadu, u svojoj najnovijoj predstavi koja gostuje u Zagrebu neposredno nakon svjetske praizvedbe, vratit će se svojim korijenima, sjećanjima na zvuk bubnjeva i ritualne plesove sela u kojem je proveo dio svoga djetinjstva. Tu je i slovenski redatelj Dragan Živadinov kojega Eurokaz prati u cjelokupnosti njegovih tridesetogodišnjih vizija. Ovaj put Eurokaz će organizirati izlet u slovensko Vitanje gdje je prošle godine otvorena impozantna zgrada u kojoj je smješteno njegovo Kulturno središte za europske svemirske tehnologije (KSEVT). Eurokazovi suputnici zadnjeg desetljeća Bojan Jablanovec i grupa Via Negativa zaokružuju svoje prisustvo na festivalu otvorenjem video instalacije u Muzeju suvremene umjetnosti koja prikazuje snimke njihovih performansa.

Na Eurokazu već tradicionalno prisutan, iz Hrvatske odsutan, Branko Brezovec ove godine dolazi sa svojom makedonskom predstavom, spektakularnim scenskim uprizorenjem Andrićeve Travničke kronike u izvedbi Narodnog teatra iz Bitole. Prvi srpnja, nasuprot bučnom slavlju povodom hrvatskog ulaska u EU, publika Eurokaza pozvana je na intimnu proslavu umjetnika Dalibora Martinisa koji toga dana u Muzeju suvremene umjetnosti slavi svoj rođendan. I kao poslastica na kraju, Eurokaz zatvara svjetska koreografska zvijezda Akram Khan sa svojim spektakularnim projektom iTMOi koji je posvećen stogodišnjici nastanka baleta Posvećenje proljeća Igora Stravinskog.

Od sljedeće godine Eurokaz mijenja strategiju i pretvara se u produkcijsku kuću. Kao festival on je ispunio svoje razloge, zaokružio svoju misiju u rasponu od Univerzijade kada je započeo kao dio njenog kulturnog programa do pristupa Hrvatske Europskoj Uniji. Zalažući se se za defestivalizaciju kulture, napustit će svoju dosadašnju informacijsku i prezentacijsku funkciju i posvetiti se u potpunosti umjetničkoj kreaciji, koprodukcijskim projektima s domaćim i stranim umjetnicima i partnerima. O prošlosti upisanoj u budućnost transformacije jedne festivalske ideje, o mogućim putovima njezina razvoja i proširenja učinaka, razgovarat će se na posebnoj, istodobno "komemorativnoj" i projektivnoj sesiji Eurokaz Saloona 28. lipnja u 20 sati u ZPC-u.

Cjelokupan program ovogodišnjeg Eurokaza pronađite na službenim stranicama.

Na fotografiji: Branko Brezovec i Naroden teatar Bitola, Travnička kronika

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.06.2013