Eurokaz: Vizualno, auditivno, taktilno | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Eurokaz: Vizualno, auditivno, taktilno

Eurokaz je, zajedno s osam partnera iz šest europskih zemalja, jedan od koorganizatora dvogodišnjega projekta Terra Nova.

Projekt je nastao na inicijativu belgijske skupine CREW, koja djeluje na granici umjetnosti i novih tehnologija. Terra Nova, njihov najnoviji projekt, kombinacija je kazališne predstave i inovativnog iskustva "imerzije" (uronjavanja, potonuća). Središnje pitanje, koje se oslanja na najnovija istraživanja u području svijesti i neurologije, glasi: Što čini naše ja? Kako doživljavamo sebe? Kako definiramo svoje stanje svijesti i ima li koristi od manipulacije njime?

Izvedba se narativno konstituira oko dramatičnog putovanja istraživača R. F. Scotta, koji početkom 20. stoljeća sudjeluje u utrci za osvajanje Južnog pola. Priča o tom fatalnom pothvatu zakreće se u niz senzornih doživljaja kroz koje prolazi svaki gledatelj, postajući, zahvaljujući kompleksnoj opremi i virtualnoj mizansceni, dijelom bizarne ekspedicije koja se odigrava u njegovu vlastitom mozgu. Amalgam vizualnih, auditivnih i taktilnih senzacija izručuje sudionike putovanja projekta Terra Nova u još nespoznatu unutrašnjost sebe samih, na prag zapanjujuće nove prostorne ravnoteže.

Projektu je potrebno jedanaest predanih volontera koji će preuzeti ulogu asistenata, odnosno "vodiča" publike, za vrijeme izvedbe prema unaprijed definiranoj mizansceni koja će se usvojiti na trodnevnim probama pod stručnim vodstvom članova grupe CREW. Probe će započeti 25. lipnja, a izvedba će biti održana tijekom festivala Eurokaz 28., 29. i 30. lipnja 2012. u Muzeju suvremene umjetnosti.

Poziv se odnosti na osobe između 18 i 40 godina starosti koje svoje podatke i kratak životopis mogu poslati putem elektroničke pošte, a rok za prijavu je 31. svibnja. 

Izvor: Eurokaz

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.05.2012