Evolucija likova u nepredvidivim smjerovima | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Evolucija likova u nepredvidivim smjerovima

Radovima predstavljenim na izložbi Kozmogonija, Vice Tomasović referira se na brojne autore i umjetnička razdoblja.

12.03.2016 - 24.03.2016 , Dubrovnik - Galerija Flora
  • A
  • +
  • -

U subotu, 12. ožujka u 19 sati u Galeriji Flora otvorenje je izložbe Kozmogonija Vice Tomasovića.

"Upoznavanje s opusom Vice Tomasovića je poput fantazmagorične lekcije iz biologije kakvog paralelnog univerzuma. Tomasovićeva kozmogonijska priča nema početak ni kraj (što sugerira sam naslov), promatrači se susreću s eksplozijom bića koja im vizualno opterećuju očni živac te ih pritom uvlače u prikaz gdje se pogled brzo izgubi u primordijalnom moru tijela i detalja. 

Autor se kontinuirano bavi tematikom nastanka i razvoja života, što je razvidno usporedimo li ciklus Iz Ničega/Ex Nihilo sa ciklusom Prava povijest svijeta u kojem autor preispituje kakav bi evolucijski tijek život imao kada bismo životinjsko zamijenili biljnim, što rezultira u humanoidnim bićima nazvanim Homo Herbe.

Indikativno za ovaj konkretan rad je restriktivniji kolorit, odnosno nedostatak istoga, što ne nalazimo u ostatku Tomasovićeva opusa. Iako je "napad na očni živac" još uvijek uvelike prisutan, prikaz ipak odiše svojevrsnom harmonijom. 

Osim već spomenutog srednjovjekovnog straha od praznog prostora, u Tomasovićevom rukopisu možemo iščitati niz svjesnih ili nesvjesnih utjecaja. Referenca na Hieronymusa Boscha je nezaobilazna, no može se ići i korak dalje. Od organskih sugestija Ordana Petlevskog – koje kod Tomasovića nalazimo na većoj skali – do znanstveno-fantastičnih trenutaka H. R. Gigera, Tomasovićeva platna nam u svojim tisućama likova svakim ponovnim gledanjem otkrivaju nešto novo. Oslanjanje na nadrealizam iz ranijih radova svakako je još uvijek prisutno – ništavilo Yvesa Tanguya i basnoslovni likovi Maxa Ernsta također pronalaze svoje mjesto u autorovom imaginariju.

Kako Tomasovićevi likovi evoluiraju u nepredvidivim smjerovima svakim novim radom, tako je na nama pratiti tijek razvoja ovog autora; alkemičara koji će nas zasigurno još dugo intrigirati svojim alternativnim svjetovima", stoji u predgovoru izložbe Lane Beović.

Vice Tomasović rođen je 1986. u Splitu. Nakon završene opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje je diplomiraa 2009. godine. Predsjednik je Hrvatske Udruge Likovnih Umjetnika u Splitu. Radi slike, skulpture, performanse i instalacije. Trenutno živi u Omišu.

Izložba ostaje otvorena do 24. ožujka i može se pogledati svaki dan od 16 do 20 sati.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 08.03.2016