Ex-Yu Electronica Vol II | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Ex-Yu Electronica Vol II

Probudite sjećanje na mariborske umjetnike elektronske glazbe!

  • A
  • +
  • -

Glazbena izdavačka kuća Monofonika pod okriljem mariborskog Subkulturnog azila, predstavlja novu kompilaciju Ex YU Electronica Vol II. - Industrijski elektro obvod na severu. Prezentacija ovog nosača zvuka bit će 24. studenog, u okviru Međunaronog festivala računalnih umjetnosti, koji se od 18. do 16. studenog održava u Mariboru. Prezentacija će biti popraćena interaktivnim jam sessionom na analognim elektronskim instrumentima. Posjetitelji su pozvani na promociju donesu svoje elektroničke instrumenete te svirkom obogatite ovo eksperimentalno elektronsko ozračje.  

Kompilacija Ex Yu Electronica Vol II. - Industrijski elektro obvodi na severu nastavak je međunarodno uspješnog projekta Ex Yu Electronica Vol. I – Hometaping In Self Management, koja je 2010. godine osvježila sjećanje na nezaboravne umjetnike elektronske glazbe s prostora nekadašnje Jugoslavije. Kako će 2012. Maribor biti evropska prijestolnica kulture, tim su povodom na kompilaciji Ex Yu Electronica Vol II -  Industrijski elektro obvodi na severu okupljeni autori koji su utjecali na razvoj glazbe u posljednjih tri desetljeća, a pripadaju mariborskoj "sjevero-istočnoj koheziji". Svojom izvornošću i vizijom, postavili su temelje suvremene multimedijalne umjetnosti i performansa. Scena koja se ovom pločom promovira, nikada nije bila zastupana u medijima, kao što nije bila ni dio oficijalne umjetničke scene. Cilj ove kompilacije jest osvijetliti kretanja u dijelu popularne glazbe nekadašnje Jugoslavije, koji uglavnom nije poznat široj medijskoj javnosti, te lansirati i danas vrlo aktualne zvukove izvan umjetničkih arhiva i kolekcionarskih krugova. U tom smislu, kompilacija Ex Yu Electronica Vol II -  Industrijski elektro obvodi na severu predstavlja svojevrsno kulturno nasljeđe jugoslavenskog područja.  

Također, posebni naglasak ove kompilacije je na radu prerano preminulog Marija Marzidovšeka, jednog od najvećih suvremenih slovenskih umjetnika koji je prvi organizirano pomicao granice drugačije suvremene umjetnosti i radikalnog nastupa. 

Povodom izlaska ove kompilacije, objavljen je prvi singl s ploče Live II @ studio Aljaževa grupe Abbildungen Variete, koja je dostupna za slobodno preuzimanje na istaknutom linku

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 22.11.2011