Exotica | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Exotica

Kompanija KIK Melone u sastavu Silvia Marchig i Darko Japelj, po prvi put u suradnji s Pavlom Heidlerom i Brunom Isakovićem, predstavlja izvedbeni eksperiment.

01.12.2013 - 04.12.2013 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Premijera će biti održana u nedjelju, 1. prosinca, u 20 sati u Pogonu Jedinstvo. Slijede izvedbe u ponedjeljak i utorak, 2. i 3. prosinca, također u 20 sati u istom prostoru.

Autori i izvođači su Pavle Heidler, Bruno Isaković, Darko Japelj i Silvia Marchig, dramaturšku podršku daje Nataša Govedić, dizajn rasvjete i tehničko vodstvo potpisuje Saša Fistrić.

"Exotica je naziv 'izvedbenog eksperimenta' koji je izvorno težio biti kazališni događaj, predstava s elementima post-dramskog i plesnog teatra, a u procesu stvaranja pokazuje potencijale propadanja (ili prerastanja) navedenih formi, odnosno medija. Exotica slavi delirij bijega u nepoznato, u neizrecivo. Ishodište bijega nalazi u fascinaciji drugim(om), u odbijanju da se drugi(a) asimilira, prisvoji, rastumači. Pritom nailazi na očekivane krize su-odnosa, koloniziranja drugog i razdiobe izvedbene moći. Krizu pokušava afirmirati i iskoristiti kao afektivno gorivo.

Istovremeno svjesna konotacija koje donosi termin 'egzotično', ona odbija poziciju donošenja suda ili iznošenja morala, odbija zamijeniti onirično racionalnim i objasniti svaku odluku. Odbija biti jednosmjerno kritična. Kako bi podnijela ovoliku dozu odbijanja, hrani se vlastitom krhkošću i bespoštednim izlaganjem izvođača. Uz pomoć poezije Blaisea Cendrarsa i proučavanja komunikacjie među afričkim žirafama.

Odgovornost je na nama. No, magija će se dogoditi samo ako i Vi sudjelujete", najava je predstave.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.11.2013