Fabrika malih utopija | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Fabrika malih utopija

Lidija Vukčević predstavit će svoju novu knjigu.

26.01.2012 , Zagreb - Hrvatsko društvo pisaca (HDP)
Knjiga Fabrika malih utopija  izašla je u rujnu 2011. u izdanju Hrvatskog društva pisaca i izdavačke kuće Jesenski & Turk. Uz autoricu na predstavljanju sudjeluju: Nadežda Čačinovič, Jadranka Pintarić i Darija Žilić.

Knjiga je autoričin obračun s vlastitim i društvenim utopijama. Profesorica književnosti na uglednim sveučilištima u Europi, sredinom dvijetisućitih vraća se u domovinu i od tada je bez posla. U knjizi prikazi dekadentnih literarnih kružoka u sveučilišnim kampusima izmjenjuju se sa slikama gladi, ali ne duhovne gladi, već prave gladi, za koju se obično misli da se ne događa onima koji su fini i obrazovani.

No, Lidija Vukčević doživjela je upravo to iskustvo - glad. Bez novca i posla, jedino što joj je preostalo je danima čitati knjige na ruskom i francuskom i pisati o djetinjstvu, ali i sjećati se ne tako davnih vremena kada je kultura značila nešto drugo. Vremena kada je kao djevojka duga topla ljeta provodila u pastoralnoj idili crnogorskog kraja, uz čitanje knjiga i uz opojne razgovore o umjetnosti. Stvarnost se začas počela poimati snagom imaginacije, ističe u zapisima, i nestaje jasna crta o granici između fikcije i realnosti.
 

Početak je u 19 sati, a ulaz slobodan.

 


Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 25.01.2012