Fantastično prazan prostor | kulturpunkt

Audio

Fantastično prazan prostor

U suradnji s Radijom Student donosimo prilog o raspravi o budućnosti Francuskog paviljona, u sklopu programa časopisa Život umjetnosti.

  • A
  • +
  • -

Francuski paviljon izgrađen je davne 1937. godine, prema projektu inženjera Bernarda Lafaillea i arhitekata Roberta Camelota, a svojim je inovativnim građevinskim rješenjima već tada prepoznat kao izuzetno ostvarenje paviljonske arhitekture. Nakon niza godina zapostavljanja, koja su rezultirala propadanjem, u 2014. godini završava se obnova Francuskog paviljona. Prostor je zadržao svoju izložbenu namjenu, ovog puta kulturnog, a ne sajmišnog, predznaka. Upravo zbog svoje arhitektonske zanimljivosti, prostor paviljona nameće se kao izuzetan primjer višenamjenskog, zahtjevnog, ali i inspirativnog prostora, čija budućnost je u fokusu ovog razgovora.

U diskusiji održanoj 6. svibnja sudjelovali su Alan Braun, arhitekt i autor projekta obnove Francuskog paviljona, publicist i aktivist Saša Šimpraga, umjetnik Davor Sanvincenti te kazališni redatelj Miran Kurspahić. Raspravu je moderirala Marta Kiš

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.05.2014