Fantastika s uporištem u ekstazi | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Fantastika s uporištem u ekstazi

U sklopu novog izdanja Kratkih slika prikazuje se Grad gusara nagrađivanog čileanskog redatelja Raúla Ruiza.

12.04.2018 , Zagreb - MM centar
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 12. travnja u 19:30 sati u MM centru Kratke slike predstavljaju čileanskog autora Raúla Ruiza.

Ruiz je većinu života proveo u Francuskoj stvarajući, kako stoji u najavi, “filozofski zaigrane filmove”. Međunarodni ugled stekao je zahvaljujući "nekonvencionalnom filmskom jeziku surealističkog karaktera" koji mu je donio niz nagrada na međunarodnim festivalima te suradnje sa zvijezdama poput Johna Malkovicha, Isabelle Hupert i Catherine Deneuve

Ipak, naklonost filmofila zadobio je manje komercijalnim filmovima poput Tri tužna tigra (Tres tristes tigres), Život je san (Mémoire des apparences) i Grad gusara (La ville des pirates) u kojima se najbolje ogleda njegov surealistički stil te motivi mitologije i snova. 

U četvrtak u MM centru prikazuje se Grad gusara, fantasy film s uporištem u ekstazi, skandalu, zovu divljine, mistifikaciji, proročkim snovima, humoru i tajanstvenome. Melankolična sluškinja Isidore susreće dječaka-ubojicu i jedinog stanovnika sićušnog otoka koji dane provodi u svom dvorcu svađajući se s brojnim glasovima u sebi. Smiješan, zastrašujuć i enigmatičan, Grad gusara opisan je poput “križanca Petra Pana i Petka 13. ispričanoga u raskošnom baroknom vizualnom stilu koji istovremeno upućuje na Georgesa Mélièsa i Sergija Leonea”.

Film se prikazuje kao dio programske cjeline Izvan fokusa u okviru koje se predstavljaju autori čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije.

Ulaz na program je besplatan, a detaljnije informacije dostupne su na Facebook stranici događanja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 12.04.2018