Fascinacija estetskom vrijednošću propadanja | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Fascinacija estetskom vrijednošću propadanja

Izložba Dalmatinka Nade Maleš predstavlja fotografsko bilježenje arhitektonskih elemenata i interijera istoimene sinjske tvornice s namjerom rehumaniziranja njezinog prostora.

10.09.2018 - 20.09.2018 , Split - Galerija Praktika
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 10. rujna u 20 sati u galeriji kluba Kocka u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA otvara se izložba Dalmatinka fotografkinje Nade Maleš.

Bilježeći arhitektonske elemente sinjske tvornice Dalmatinka, Nada Maleš svoj kreativni proces tumači kao "začudno iskustvo fascinacije estetskom vrijednošću derutnog interijera". Međutim, refleksija propadanja građevine nije primarni cilj njezinog vizualnog eseja. Kako stoji u najavi, "odsutnost ljudskog lika na fotografijama predstavlja najveći otklon u odnosu na povijesne prikaze Dalmatinke. Prostor koji je naglašeno postindustrijski, posttranzicijski, pa i postljudski emanira neku vrstu estetike iščeznuća. S pijetetom prema životima i radu koji su upisani u tvornički prostor, Maleš svoj objektiv okreće prema fragmentima poput gomile neupotrijebljenog konca i prediva, detalja prašnjavih strojeva, natpisa koji datiraju godinama unazad, potpuno prerazmještenog tvorničkog restorana, sata zaustavljeog na 10:30, crvene termosice na stolu – koji svi djeluju kao relikti nekadašnje ljudske prisutnosti. Na taj način prostor je rehumaniziran, a nedorečeni trenuci barem djelomice restaurirani; suočena s protokom vremena i poraznom statistikom, autorica u istom afirmira prošlost i poziva na propitivanje budućnosti".

Nada Maleš je završila preddiplomski studij Dizajna vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a posljednji semestar provela je na Peter Brehens School of Arts u Düsseldorfu pod mentorstvom Mareike Foecking. Prolazeći tijekom studija kroz razne kreativne i dizajnerske prakse, na koncu se posvećuje fotografiji kao primarnom mediju. Godine 2014. počinje sustavno raditi na seriji portreta koja smješta pojedinca u ono što se poima kao tradicionalni ambijent ruralne sredine, istražujući pritom svakodnevne transformacije protagonista. Od tada se prvenstveno bavi dokumentarnom fotografijom i temama identiteta pojedinca i zajednice te procesa življenja i (ne)stalnih promjena. Trenutno živi i radi u Düsseldorfu.

Kustosica izložbe je Jozefina Ćurković, dok su kustosice ciklusa NMG@PRAKTIKA Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković i Ivana Vukušić. Postav i dokumentaciju radi Tihana Mandušić, a dizajn Nikola Križanac. Program NMG@PRAKTIKA podržan je od strane Ministarstva kulture, Grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske, a udrugu Mavena podržava Zaklada Kultura nova. 

Izložba je otvorena do 20. rujna, svakim radnim danom od 20 do 22 sata.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 05.09.2018