Fast Forward: Hram | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Fast Forward: Hram

Pitanje stvarnosti te međustanja između sna i zbilje primarni su fokus video instalacije Ele Gašperov.

01.10.2013 , Split - Galerija umjetnina

U utorak, 1. listopada, u 20 sati u Galeriji umjetnina u Splitu otvorenjem izložbe Ele Gašperov započinje drugi dio ovogodišnjeg ciklusa izložaba pod nazivom Utorkom u Galeriji - Fast Forward.  

Autorica predgovora je studentica povijesti umjetnosti Dora Derado: "Pitanje stvarnosti te međustanja između sna i zbilje primarni su fokus video instalacije Ele Gašperov. Paraliza sna tijekom koje se um oslobađa fizičkog samo je jedna od pojava na tim granicama, a njezin rezultat je povećana aktivnost mozga. Kada se promatrač prvi put nađe pred ovim radom, uočava arhitektonske nacrte i čuje glas žene koji ga vodi kroz prikazani prostor. No, nešto nije kako treba. Linije su ravne i prevladava dojam urednosti, sve dok se ne primijete pomaci u perspektivi. Arhitektura sna ne mora biti perspektivno točna.

San je iluzija, tvorevina uma, potpuno je arbitraran…on ne podilazi fizičkim zakonima naše realnosti. Prikazani prostor je minimalističan, izoliran i miran. Gašperov je vlastitu kontrolu nad prostorom iskazala iskrivljavanjem perspektive,  pokrenuvši vrijeme i zamišljajući prostor onako kako njoj odgovara. Autorici je sama spoznaja da um može kreirati mentalne slike dovoljan poticaj za stvaranje. No, podsvijest također vrši svoj utjecaj na stvaralački proces. Možda je upravo zbog toga autorica projektirala iznimno jednostavnu prostoriju unatoč tome što su joj na raspolaganju beskonačne mogućnosti".

Prema konceptu muzejskog savjetnika Bože Majstorovića i akademskog slikara Vedrana Perkova 2012. pokrenut je program jednodnevnih izložaba s ciljem poticanja suradnje najmlađih aktera na splitskoj suvremenoj umjetničkoj sceni. Tako su se publici predstavili mladi umjetnici, uglavnom studenti završnih godina na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kustoske poslove i pomoć pri koncipiranju i realizaciji izložaba preuzeli su studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Namjera je bila studentima srodnih fakulteta pružiti prigodu da na konkretnom projektu neposredno surađuju te da se na praktičan način upoznaju s muzejsko-galerijskim procesima rada. Mentorsku potporu imali su u svojim profesorima, a Galerija umjetnina je na raspolaganje stavila prostorne, tehničke i stručne resurse. Iza ovog naizgled neformalnog okvira stoji važna poruka da Galerija umjetnina kao muzejska institucija mora biti mjesto aktivne participacije i komunikacije novih generacija i s novim generacijama. Zahvaljujući projektu Utorkom u Galeriji - Fast Forward intenzivirana je, također veoma važna, međuinstitucionalna suradnja. 

U premijernoj sezoni priređeno je deset izložaba, te tiskan i predstavljen zajednički katalog. Isto je planirano i za ovu godinu. Nakon pet izložaba održanih tijekom lipnja i srpnja, pred nama je drugi semestar. U već uhodanom ritmu, svakog utorka od 1. do 29. listopada, javnosti će se predstaviti pet mladih umjetnika i povjesničara umjetnosti: Ela Gašperov & Dora Derado, Silvija Abramović & Kristina Petričević, Matej Bosnić & Martina Vuković, Mario Leko & Marita Pastuović i Damjan Barić & Jasmina Šarić. Krajem studenoga planirano je predstavljanje zajedničkog kataloga. 


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.09.2013