Fatalističko prihvaćanje pozicija moći | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Fatalističko prihvaćanje pozicija moći

Ivan Efendić izlaže svoj rad Help u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA.

23.11.2015 - 03.12.2015 , Split - Galerija Praktika

FOTO: Ivan Efendić / Help

  • A
  • +
  • -

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, u Domu mladihu Splitu, 23.studenog u 20 sati otvara se izložba video rada Ivana Efendića pod nazivom Help

Autor se ovim radom osvrće na društvenu određenost pozicija moći i njihovo fatalističko prihvaćanje. Simboličke kategorije "gore" i "dolje" vraća u njihove prvotne prostorne odnose. Postavljajući sebe u obje pozicije autor sam sa sobom pregovara te kategorije. U poziciji "gore" autor je dominantan, kontrolira drugog, "dolje" autor je nemoćan, zarobljen u svojoj poziciji, podčinjen onom drugom koji je nad njim. Od gore autor baca konop koji bi mogao izvući onog od dolje. Ipak, ne dozvoljava mu da se uhvati konopa i time pokazuje svoju moć, tj. nemoć drugog. Video instalacija koja u galeriju prenosi performans autora realizirana je kroz dvije međusobno povezane video snimke. One u galeriji stvarne prostorne odnose pretvaraju u simboličke, a promatrača zatečenog u sredini potiču na razmišljanje o spomenutim pozicijama. Radom Help autor se osvrće na društvenu određenost pozicija moći i njihovo fatalističko prihvaćanje. Rad je nastao na kolegiju Performans i video umjetnost pod mentorstvom Sandre Sterle.

Ivan Efendić rođen je 1990. Student je Odsjeka za Film i video Umjetničke akademije u Splitu. Ovo mu je prva samostalna izložba.

NMG@PRAKTIKA ciklus je samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u galeriji Praktika, klub Kocka, u Domu mladih u Splitu. Ovo je treća godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od 20 samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

Izložba je otvorena do 3. prosinca te se može razgledati radnim danom od 18 do 21 sat.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.11.2015