Feminističke perspektive na kritičke kulturne prakse | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Feminističke perspektive na kritičke kulturne prakse

WHW u suradnji s Centrom za ženske studije organizira dvodnevni seminar.

10.11.2011 - 11.11.2011 , Zagreb - Centar za ženske studije
  • A
  • +
  • -

Seminar se bavi značenjem i dinamikom feminističke umjetnosti i teorije u različitim sredinama određenim kulturnom geo-politikom, razmatrajući složene odnose utjecaja feminističke umjetnosti na svijet umjetnosti. Kako je feministički pokret pridonio procesu hibridizacije institucija, koji su oblici inovativnih institucionalnih praksi bili pod izravnim utjecajem feminizma, te koje je danas mjesto feminističke umjetnosti unutar kritičkih umjetničkih praksi, neka su od pitanja koja seminar želi dotaknuti. U trenutku kada su nam potrebni svi raspoloživi resursi kako bismo shvatili kompleksnost socijalnih procesa koji nas okružuju, potrebno je i jačanje odgovornosti unutar kulturnog polja, pri čemu reaktualizacije feminističke paradigme mogu biti važan zalog tom procesu, indikator mnogih proturječja i neistraženih političkih potencijala.

U četvrtak, 10. studenog u 19 sati predavanje će održati Bojana Pejić koje se zasniva na njezinom projektu Gender Check – ženskost i muškost u umjetnosti Istočne Europe, koji je pokrenut 2008., a inicirala ga je Erste Foundation u Beču. Zadatak projekta bio je otkriti kako slike – bilo da nastaju u "službenoj" umjetničkoj i vizualnoj kulturi ili u kontrakulturi – stvaraju ženskost i muškost u istočnoeuropskoj umjetnosti od 1960-ih do danas. Izložba i objavljene publikacije, katalog i Gender Check Reader, zasnivali su se na istraživanju obavljenom u 24 postsocijalističke zemlje. Tada se prvi put iz feminističke perspektive istraživalo umjetnost nastalu za vrijeme etatističkog socijalizma.

U petak slijedi diskusija na temu Institucionalizacija feminističke kritike: između teorije, prakse i povijesti. Na panelu će sudjelovati Keti Čukrov, Xabier Arakistain i Biljana Kašić, a moderatorica je Ivana Bago. Panel razmatra na koji je način feministička paradigma percipirana u različitim geopolitičkim sredinama, te kakav je utjecaj izvršila na polje umjetnosti, teorije i kulturnih institucija.

Poslijepodne je na rasporedu diskusija Čitanje misli koju će moderirati WHW, a sudjeluju Maryam Jafri, Michelle Dizon i Bojana Pejić. Pokušat će se odgovoriti na pitanja poput: što znači sintagma feministička umjetnost, kako se ona deklarira i zašto se izbjegava deklarirati? Kako iščitavati slike iz feminističke perspektive? Koja je naša odgovornost za slike koje nas okružuju, koje uvide i proturječja pri tome susrećemo? Kroz razgovor o konkretnim umjetničkim praksama tematizirat će se niz pitanja koja je pokrenula feministička umjetnost, te pružiti uvid u strategije čitanja slika, i kroz njih, društvenih odnosa.

Seminar je dio projekta Slatke šezdesete organiziranog uz podršku programa Kultura 2007 – 2013 Europske unije.

Više informacija i program potražite ovdje.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 09.11.2011