Feminističko uređivanje znanja | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Feminističko uređivanje znanja

Art+Feminism je inicijativa koja treću godinu zaredom organizira Wikipedia Edit-a-thon, kolektivno uređivanje najveće javno dostupne enciklopedije.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Benoît Prieur / Wikimedia Commons

  • A
  • +
  • -

Wikipedia Edit-a-thon je događanje kojemu je cilj proizvesti veću pokrivenost žena, umjetnosti i feminizma na Wikipediji i poticati praksu ženskog uređivanja, a pokrenula ga je 2014. godine inicijativa Art+Feminism. U prošlogodišnjem Edit-a-thonu sudjelovalo je preko 1500 sudionica i sudionika na 75 događanja diljem svijeta, a ukupno su proizveli gotovo 400 potpuno novih upisa i značajno poboljšali 500-tinjak već postojećih članaka na Wikipediji. 

I ove je godine centralno “mrežno čvorište” smješteno u njujoršku MoMA-u, a događanje je zakazano za petak, 5. ožujka, dok će se do kraja mjeseca uređivanju priključiti sveukupno 125 čvorišta na šest kontinenata. 

Dan će za urednike i urednice započeti internetskim prijenosom razgovora posvećenom suvremenom feminizmu i digitalnoj kulturi s američkom kritičarkom Orit Gat, aktivistkinjom Reinom Gossett te Jennom Wortham, kolumnistkinjom New York Timesa specijaliziranom za tehnologiju, a koji će moderirati direktorica MoMA-inog odjela za digitalni sadržaj i strategije Fiona Romeo. Nakon razgovora sudionice i sudionici će u manjim grupama diskutirati o intelektualnom vlasništvu, kategorizaciji promjenivih identitea i vidiljivosti LGBTIQ tema na Wikipediji. 

Mrežni "ureditoni" održat će se kroz ožujak i u Velškoj nacionalnoj knjižnici u Aberstwythu, Tate Britainu, Nacionalnom arhivu u Parizu, Diocezijske biblioteke u Tunisu, na sveučilištima u Aucklandu, Cape Townu, Accri, na američkim sveučilištima Cornell, Yale, MIT, i drugdje. 

Ovogodišnji Art+Feminism Wikipedia Edit-a-thon vode Siân Evans, Jacqueline Mabey, Michael Mandiberg, Stacey Allan, Amber Berson, Richard Knipel, MoMA, Tekserve, Wikimedia NYC i Wikimedia Foundation.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.03.2016