Feminizam treba pozicioniranje | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Feminizam treba pozicioniranje

Festival Rdeče zore slavi petnaest godina postojanja, "premalo za zlatni jubilej, previše za plahu proslavu".

FOTO: Zdrada Pałki

  • A
  • +
  • -

Nakon petnaest godina, ovo je inventura festivalskog života: više od 42 pojedinaca sudjelovalo je u organizaciji festivala, više od 120 volontera pomoglo je kreirati festival, više od 300 umjetnika i umjetničkih kolektiva iz 27 zemalja bili su gosti festivala, o festivalu je napisana jedna diplomska radnja, a najveća je donacija bila u vidu 300 000 tampona koja predstavlja životnu zalihu te potrepštine za najmanje 50 žena.

"Što je više bilo nepodnošljivo stvarati festival u uvjetima stalnog pomanjkanja javnog financiranja, to je više alarmantno stanje radništva, općenito, i u sektorima umjetnosti i kulture - postajalo normalnim. Unatoč svim izazovima, festival nakon svih ovih godina nije postao privatno poduzeće za izvlačenje javnog novca niti tvrtka u vlasništvu jedne obitelji, što u situaciji ovakvog stanja umjetnosti i kulture, smatramo uspjehom. U danim okolnostima, organizacija festivala čini se kao čin političke i društvene higijene, a tako je od početaka".

Festival Rdeče zore (Crvene zore, Red Dawns) nastao je 2000. u Autonomnom kulturnom centru Metelkova u Ljubljani kada je skupina članica KUD Mreža, ŠKUC-LL, Monokela, Ženskog centra i Kasandre počela propitivati poziciju žene u mješavini umjetnosti, kulture, politike, aktivizma i svakodnevnice. U Metelkovoj, kao i na svakom drugom mjestu, veći dio kreativnog i organizacijskog rada prepušten je ženama te ga žene iniciraju. Iako tradicionalno organiziran za Međunarodni dan žena, festival već nekoliko godina nema samo feministički predznak već je također i queer festival.

"Kao što patrijarhalna i kapitalistička eksploatacija treba šovinizam i heteronormativnost, tako i konzervativci trebaju svoje republikance, desničare, Vatikan ili Janšu. Feminizam treba pozicioniranje, a nakon petnaest godina čini nam se da ćemo prije ostati bez financija nego bez volje da propitujemo i preokrećemo vrijednosti svijeta"najava je organizacijskog kolektiva Rdečih zora.

Ovogodišnji program traje od 6. do 8. ožujka, a raspored predavanja, izložbi, performansa, tribina i koncerata potražite na službenim stranicama festivala. Između ostalih, na festivalu sudjeluju i Martyna Hormańska aka Zdrada Pałki, Željko Blaće, Olga Dimitrijević, Juliet Jacques, Clémence Zamora Cruz, neformalna grupa ZIZ te Jelena Anđelovski.

Izvor: Rdeče zore

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.03.2014