Feminizam, umjetnost, rad | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Feminizam, umjetnost, rad

Ususret 8. martu, internacionalnom Danu žena, održava se tribina čiji je cilj sustavno i kritički promotriti ideju o emancipaciji žena na umjetničkoj sceni.

07.03.2016 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11

Guerrilla Girls / FOTO: George Lange/The Guardian

  • A
  • +
  • -

Također, na tribini će se proučiti kako feminističke prakse i rad umjetnica funkcioniraju unutar okvira neoliberalnog kapitalizma i heteropatrijarhalnog društva, te na koji način umjetnički i aktivistički kolektivi i radnice pregovaraju s dominantnom kulturom u kojoj žive i koja ih je oblikovala. Kako se radi o intervencijama koje dovode u pitanje dominantnu kulturnu proizvodnju, one su mahom marginalizirane ili potpuno izuzete iz medijskih prikaza.

O feminističkim intervencijama u javni prostor, statusu umjetnica i vidljivosti rada unutar stručne javnosti, medijskom tretmanu rada umjetnica, te u konačnici životu i radu samostalne umjetnice govore književnica Marija Andrijašević, voditeljica projekta Vox Feminae Platforme Marino Čajdo, Gabrijela Ivanov iz Prostora rodne i medijske kulture K-zona, Ana Kutleša iz [BLOK]-a te Leila Topić iz MSU-a i Centra za ženske studije.

Projekt Vox Feminae platforme usmjeren je na širenje medijskog i otvaranje fizičkog prostora mladim umjetnicama, teoretičarkama i aktivistkinjama te odgovara na njihove potrebe nudeći im edukacije, otvarajući polja za suradnju te ih nastoji ojačati za prisutnost u javnom diskursu i za upravljanje vlastitom reprezentacijom, kvalitetom života i uvjeta stvaranja.

Tribinu koja će održati u ponedjeljak, 7. ožujka u 19 sati, organizira Prostor rodne i medijske kulture K-zona. Aktivnosti projekta provode se uz podršku zaklade “Kultura nova”.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.03.2016