Fenomen fanzina | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Fenomen fanzina

ACT mobile zine tour je turneja kojom se u Rijeci, Zadru i Križevcima predstavlja projekt arhiviranja i digitalizacije fanzina u sklopu Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa.

29.10.2015 - 05.11.2015
  • A
  • +
  • -

Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa djeluje od 2003. godine u Čakovcu kao mjesto otvorenog karaktera, mjesto za diskusije, radionice i druge aktivnosti, javna je i dostupna svima te sadrži specijaliziranu građu. Dio knjižnične građe je i veliki arhiv fanzina od preko 2000 raznih izdanja iz cijelog svijeta koji su grupirani prema abecedi i dijelovima svijeta iz kojih dolaze.

Shvativši važnost nezavisnog izdavaštva i fanzinske scene koja je najveći razvoj doživjela 90-ih godina, odnosno fanzina kao važnog kulturološkog fenomena i sredstva komunikacije na nezavisnoj sceni, Tabula Rasa odlučila je digitalizirati fanzine i postaviti ih u online bazu otvorenu za javnost na domeni www.fanzini.hr. Na taj način stvara javnu kolekciju dostupnu svima tj. projekt u kojem mogu participirati svi zainteresirani. 

U sva tri grada koji su dio ove turneje, Rijeci, Zadru i Križevcima, bit će održano nekoliko aktivnosti koje zaokružuju priču nezavisnog fanzinskog izdavaštva.

Na okruglom stolu "Fanzini i nezavisno izdavaštvo kao kulturološki fenomen" okupit će se  sudionici nezavisne scene te kroz diskusiju povezati nezavisne knjižnice, projekt digitalizacije fanzina, lokalnu fanzinsku scenu te razvoj i utjecaj fanzinske subkulture.

Na radionicu skeniranja fanzina svi zainteresirani mogu donijeti vlastite primjerke ili pregledati te obraditi dio neobrađenog arhiva knjižnice i skenirane ih uploadati direktno u online bazu fanzini.hr.

U sklopu izložbe fanzina bit će predstavljen dio građe s naglaskom na fanzine s čakovečke i lokalne scene grada u kojem turneja gostuje.

U Rijeci će se turneja održati u četvrtak, 29. listopada, u 18 sati u Omladinskom kulturnom centru Palach, dok će se u Zadru održati dan kasnije, u petak, 30. listopada, u 18 sati u Infoshopu Iskra – AKC Nigdjezemska, u Križevcima pak tjedan dana kasnije, u četvrtak, 5. studenog, u 18 sati, u Klubu kulture.

U ovoj turneji uz Knjižnicu i čitaonicu Tabula Rasa udruge ACT, sudjeluju i partneri Udruga Škatula iz Rijeke, Infoshop Iskra iz Zadra te K.V.A.R.K. iz Križevaca. Program se provodi kroz Savez udruga Clubture.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.10.2015