Fenomen vidljivosti umjetnosti u društvu | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Fenomen vidljivosti umjetnosti u društvu

Izložba Umjetnost prisvajanja bavi se propitivanjem granica između statusa umjetničkog djela i neumjetničkog predmeta te trenutkom preobrazbe jednog u drugo.

30.10.2017 - 18.11.2017 , Zagreb - Galerija Forum

U ponedjeljak, 30. listopada u 19 sati otvorenje je izložbe Umjetnost prisvajanja u Galeriji Forum. Kustosica izložbe je Davorka Perić, a izlažu Walter Benjamin, Dino Bicanic, Boris Cvjetanovic, Tanja Dabo,Sandro Ðukic,Tomislav Gotovac, Igor Grubic, Sanja Ivekovic, Božena Koncic Badurina, Antun Maracic, Marko Markovic, Dalibor Martinis, Predrag Pavic, Mladen Stilinovic, Slaven Tolj i Goran Trbuljak.

Izložba se bavi mehanizmima 'društvenog dogovora' odnosno propitivanjem granica između statusa umjetničkog djela i neumjetničkog predmeta te trenutkom preobrazbe jednog u drugo.

Izložena djela otvaraju mnoga specificna pitanja o problemima umjetnika i umjetnosti danas. Prisutna je kritika umjetnickog sustava i referiranje na njega, a zastupljeni su i radovi koji otvaraju egzistencijalna pitanja umjetnika, njihovo preživljavanje i snalaženje u svijetu (umjetnosti). Nadalje, uz radove koji promišljaju svakodnevni život i djelovanje umjetnika uključeni su i oni koji se bave političkim i tržišnim vrijednostima u sferi umjetnosti.

Osim što produciraju djela u konvencionalnom smislu, umjetnici barataju pronađenim i prisvojenim objektima, kopijama i otuđenim artefaktima koji njihovom odlukom odnosno promjenom konteksta postaju vlastiti umjetnički radovi. Neki od radova zastupljenih na izložbi još su nedefiniranog statusa. Ovaj se treba ostvariti u procesu samog izlaganja, kroz igru zamjene uloga unutar institucionalnog okvira - uloge umjetnika i kustosa.

Sljedeće pitanje koje izložba otvara fenomen je vidljivosti umjetnosti u društvu. Tumačeći tu vidljivost kao činjenicu koja ovisi o društvenom prihvaćanju odgovarajućeg perceptivnog stava, radovi ovih umjetnika potvrđuju misao Arthura Dantoa koji kaže: Nema umjetnosti bez onih koji govore jezikom svijeta umjetnosti.

Izložba je otvorena do 18. studenog. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 30.10.2017