Fenomen zvan novac | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Fenomen zvan novac

Vanja Babić u radu Transformacija pretvara novac u hipnotički planetarni sustav.

20.05.2016 - 03.06.2016 , Zabok - Zelena dvorana
  • A
  • +
  • -

Izložba Vanje Babića Transformacija otvara se u petak, 20. svibnja u 19 sati, a može se pogledati do 3. lipnja u sklopu programa Green Room galerije u Zelenoj dvorani u Zaboku.

"Rad Transformacija propituje različite vrijednosne, simboličke aspekte novca i odnos ljudi prema njemu. Vanja na vlastitom primjeru i primjeru drugih, pokušava što bolje shvatiti fenomen zvan novac. Novčanice koristi kao umjetnički materijal. Osvijetljene UV svjetlom otkrivaju ono što ih razlikuje od običnog papira, a to je zaštitna kovinska nit koja svijetli u duginim bojama. Pričvršćene na elektro motor koji se okreće malom brzinom, tvore kolorističke cirkularne forme nalik planetima udaljenim od svake zbiljske pojavnosti. Novac postaje poetički subjekt, a pri tome se događa apsurd izmještanja, pomak koji istodobno govori o mogućnosti i nemogućnosti transcendiranja stvarnosti i materijalnih vrijednosti. Objekt bi se mogao nazvati stroj za dekonstrukciju novca, ili barem kapitalističkog pogleda.

Cilj rada je stvoriti živu, apstraktnu formu koja može raskrinkati hipnotičku moć novca, predstavljajući ga u drugačijem svjetlu.

Važna dimenzija rada je i sam odnos autora prema materiji: u trenutcima finacijske nestabilnosti stvara umjetnički rad sačinjen od novčanica, materijalnu vrijednost honorara dobivenog za izložbu u Galeriji Prozori, u iznosu od 1250 kn, pretvara u vizualan doživljaj. Pretvaranje novčanica u luminokinetički objekt, govori o umjetničkom procesu i uopće funkcioniranju cijelog umjetničko galerijskog sustava.

U samoj izradi rada većinom su korišteni nađeni materijali , transformirani i primijenjeni u drugom kontekstu. Reciklažom se daje dodatni kontekst problematiziranju konzumerizma u odnosu na korištenje pronađenih i odbačenih materijala", stoji u najavi izložbe.

Vanja Babić (Zagreb, 1984.) diplomirao je nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. godine. Prije studija na Akademiji diplomirao je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu 2008. godine. Prvu samostanu izložbu Ima ih u tramvajima popraćenu brojnim umjetničkim akcijama u gradu predstavio je 2012. godine u galeriji SC, a drugu, Transformacija 1250, 2014. godine u galeriji Prozori. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama u Zagrebu, Londonu, Beču, Koprivnici, a između ostalog i na 31. Salonu mladih i 48. Zagrebačkom salonu . Sudjelovao je u brojnim umjetničkim akcijama koje povezuju srodne umjetničke discipline i potiču intermedijalnost (pokret, performans, instalacije, zvuk, fotografija, video).

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.05.2016