Ferlin i Krajač u Parizu | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Ferlin i Krajač u Parizu

U okviru festivala Rencontres Choreographiques de St. Denis, Matija Ferlin i Marjana Krajač pariškoj će publici predstaviti svoje autorske plesne izvedbe. 

  • A
  • +
  • -

Na prestižnom koreografskom festivalu Rencontres Choreographiques de St. Denis, koji se od 1969. godine održava u Parizu i na kojem su do sada gostovali čuveni plesači i koreografi poput Dominiquea Bagoueta, Jean-Claudea Gallotta, Karine Saporta, Maguy Marin, Angelin Preljocaj, ove godine gostuju Matija Ferlin i Marijana Krajač

Međunarodno priznati koreograf Matija Ferlin u Parizu će izvesti koreografiju Sad sam Lucky, najnoviju izvedbu iz zapaženog Sad sam ciklusa. Ova predstava nastavlja Ferlinovo  konceptualno razmišljanje započeto u prijašnjim predstavama iz Sad Sam serije, no po prvi puta plesač ne tematizira vlastitu osobnost, već uzima vanjski lik kao inspiraciju iz koje crpi i generira izvođačke materijale. Poezija i život slovenskog pjesnika Srečka Kosovela ishodišne su točke u istraživačkom procesu kojim koreograf i izvođač započinje rad. U predstavi Sad sam Lucky, fizičko aktualiziranje Kosovelovog života i poezije izazovan i složen zadatak. Politički kritičan, a opet dovoljno apstraktan i emotivan, Ferlin ovim konceptom na jedinstven način predstavlja složenost i svevremenost poezije slovenskog autora. 

 

 

Marjana Krajač na francuskom će susretu koreografa izvesti solističku predstavu naslovljenu Short fantasy about reclaiming the ownership over my own body. Krajač se kroz ovu koreografiju, koja je prošle godine nastajala u  Zagrebu, Lisabonu i Viseuu propituje vlasništvo nad tijelom u današnjem, socijalno visoko kodiranom okruženju. "Mi svoje tijelo koristimo, hranimo, kroz njega doživljavamo svijet i bez njega bilo kakva percepcija svijeta nije moguća. No, isto tako, nismo njegovi vlasnici. Ono je podređeno protokolima, arhitekturi, prostornim strukturama, drugim tijelima, obrazovanju, plesnoj edukaciji, fizičkom, emotivnom i ekonomskom preživljavanju, boli, a ponekad i samome sebi. Ako nismo vlasnici svojih tijela, to znači da ga nešto ili netko izvan nas može na njega polagati pravo i koristiti se njime: upravljati njime, računati na njega", stoji u opisu predstave. Kroz koreografsku praksu kao mjestu razmatranja navedenih odnosa tijela i društva, autorica propituje na koje načine možemo polagati pravo na tijelo u ograničenim prostorno-vremenskim okvirima kako bi ga u potpunosti ponovno posjedovali. 

Festival Rencontres Choreographiques de St. Denis bit će održan od 4. svibnja do 2. lipnja u deset pariških kazališta. 

KP / RCSD

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 25.05.2012

VEZANE VIJESTI

Širenje koreografskoga polja

Razgovarala: Vanja Zubović

S koreografkinjom Marjanom Krajač razgovaramo o širenju koreografskoga polja u druge medije te o suvremenom plesu u Hrvatskoj i problemima s kojima se plesači susreću.

Priručnik za prazne prostore

Nova predstava autorice Marjane Krajač i dramaturga Marka Kostanića nastajala je u Berlinu i Zagrebu.

Sad sam lucky

Marija Ferlin premijerno izvodi najnoviji dio ciklusa Sad sam posvećenog slovenskom pjesniku Srečku Kosovelu.   

Preispitivanje dječjeg uma

Predstava Sad Sam / Almost 6 Matije Ferlina gostuje u Ljubljani u sklopu festivala Gibanica.