Festival ljevice i alternative Šibenik | kulturpunkt

Najave Festival

<

Festival ljevice i alternative Šibenik

Izborom filmova koji će biti prikazani, fokusom na društvena pitanja te odabirom književnih tema festival FALIŠ važan je komentar aktualnih društvenih procesa.

04.09.2013 - 07.09.2013 , Šibenik - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Što fali Šibeniku i zašto FALIŠ, Festival alternative i ljevice u Šibeniku? Prije nešto malo više od stotinjak godina, šibenska elita pokazivala je ono što se danas naziva "visokom komunalnom sviješću": svojim sredstvima uredili su gradsko, javno kupalište i napravili zgradu kazališta, kojeg su poklonili zajednici! Vizionarstvo i hrabrost Ante Šupuka, prosvjetitelja i prvog, demokratski izabranog gradonačelnika Šibenika, pokazali su kako se prirodni resursi i iz njih dobijena energija, koriste za opće dobro: zahvaljujući njemu, Šibenik nije u prvih pet svjetskih gradova sa rasvjetom na izmjeničnu struju, već u prva tri! Nakon Drugog svjetskog rata Šibenik je doživio užurbanu industrijalizaciju: grad je po prihodima bio u tadašnjem jugoslavenskom vrhu, dok je materijalna baza omogućila visoku duhovnu nadgradnju, pretvorivši Šibenik u grad s velegradskim, metropolskim potrebama i kriterijima.

Danas, kao što je poznato, Šibenik je praktički deindustrijaliziran, njegov identitet se mijenja silom prilika, a obitelji koje su se u svakom smislu razvijale na radu njihovih članova u neposrednoj proizvodnji, pronalaze nove izvore prihoda ili u posvemašnjoj apatiji puštaju vremenu da ih nosi.

FALIŠ je događaj koji poziva na pobunu, intelektualnu, građansku, socijalno svjesnu, a sve zbog plemenitih ciljeva: socijalne pravde i jednakosti, zajedničkog prava na zajednička dobra, demokracije i slobode govora koja nije obrnuto proporcionalna utjecaju krupnog kapitala na medije kao korektive vlasti i političkih procesa.

FALIŠ želi ukazati kako je moguće graditi pravednije i slobodnije društvo, bez robovanja lošim iskustvima takozvanih i u međuvremenu nestalih socijalističkih društava ili profitu kao novoj dogmi u čije ime je dopušteno sve, osim jednakosti i respektiranja rada kao vlasništva svakog radnika.

FALIŠ je i događaj koji zajednicu vodi ka propitivanju i prošlosti i budućnosti, inicirajući mogućnost da se o zajedničkim interesima razgovara i izvan političkih institucija, u demokratskom ozračju i bez dnevnih i pojedinačnih interesa. I pomaže joj da zna kako nije sama: šibenski problemi su, naime, europski.

Neki od sudionika festivala koji će se održati od 4. do 7. rujna u Šibeniku su Tariq Ali, Boris Buden, Mima Simić, Srećko Horvat, Marko Pogačar, Ankica Čakardić, Igor Štiks. Detaljan program festivala potražite ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.08.2013