Festival Perforacije | kulturpunkt

Najave Festival

<

Festival Perforacije

Perforacijama je ovo tek treće izdanje, ali i to je bilo dovoljno da ovaj tjedan izvedbenih umjetnosti potraje devet dana.

20.10.2011 - 29.10.2011 , Split - Razne lokacije

Od 20. do 29. listopada bit će prikazano više od 25 produkcija, i to u tri hrvatska grada – Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku. Ravnatelj festivala Zvonimir Dobrović nije na predstavljanju festivala skrivao da će sljedeće godine Perforacije osvojiti i Pulu, a najavio je i da se širenje projekata Udruge Domino neće zaustaviti samo na nezavisnoj sceni, nego da će uskoro krenuti i na – institucije.

Novi sastavni dio programa Perforacija je Showcase hrvatske izvedbene umjetnosti, s ciljem promocije domaćih umjetnika pred europskim kulturnim profesionalcima. Najavljen je dolazak programatora iz desetak zemalja, a predstavit će im se autori poput: Olivera Frljića, Nataše Rajković, Bobe Jelčića, Branka Brezovca, Željka Zorice, Room 100, D.B. Indoša i Tanje Vrvilo. Sad već nezaobilazni dio festivala je i tzv. Noć performansa.

No Perforacije misle i interkontinentalno. Nakon što su u proljeće predstavile 12 domaćih produkcija u New Yorku, novo izdanje najavljuje otvorenje s hrvatsko-brazilskom plesnom koprodukcijom Nafta. Nakon premijere ove predstave (autori Ana Catarina Vieira i Angelo Madureira), u kojoj pleše i pet mladih plesača i plesačica iz Rijeke, planirana je i turneja u Brazilu. Priča riječke Rafinerije nafte idealna je platforma za progovaranje o temama koje muče suvremeni svijet, od ekonomije i politike, preko konzumerizma, pa sve do utjecaja čovjeka na vlastiti okoliš. Nafta je tako dio europskoga projekta Domina – Imagine 2020, koji promišlja veze izvedbe i klimatskih promjena.

Suorganizatori festivala su: Studentski centar u Zagrebu, Drugo more u Rijeci te Art radionica Lazareti u Dubrovniku.

Više o programu pogledajte ovdje.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 12.10.2011