Festival prvih | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Festival prvih

Tema ovogodišnjeg festivala je potreba za stanom i stambena politika. Radovi mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju, pod uvjetom da autor ili autorica u tome mediju radi prvi put.

ROK: 19.07.2020

Umjetnička organizacija Studio Artless otvara natječaj za prijavu radova za 18. Festival prvih. Tema ovogodišnjeg festivala je potreba za stanom i stambena politika. Radovi mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju, pod uvjetom da autor ili autorica u tome mediju nisu prethodno radili i izlagali. 

Središnju temu 18. Festivala prvih inspirira i zvučna i prostorna instalacija mlade umjetnice Nikoline Butorac (1986.), PRAZNINA DOMA/(Ne)vidljivi nomadi, nagrađena na 16. Festivalu prvih 2017. godine. Butorac kroz niz intervjua i jestivi plan stana propituje potrebu za vlastitim domom/stanom i označava je fikcijom nedostupne mladim ljudima. Stambeno je pitanje predmet njezinog dugotrajnijeg umjetničkog interesa, jer problem osjeća dubinski svojim. Naime, u Hrvatskoj 70 do 80% mladih u dobi od 18 do 34 godine još uvijek živi s roditeljima, jer si ne mogu priuštiti skupi najam ili kredit. 

Festival prvih planira se, kao i prethodnih godina, održati u Centru kulture na Peščenici (KNAP) tijekom listopada. Ipak, s obzirom na nepredvidljivost izvanrednih mjera, preporučljivo je prijavljivati radove čija je izvedba moguća i u virtualnom obliku.

Prijave s opisom rada, kratkom biografijom autora_ice i kontaktom možete poslati putem maila. 

Rok za prijavu je 19. srpanj.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 18.05.2020