Festival tolerancije | kulturpunkt

Najave Festival

<

Festival tolerancije

Ovogodišnji program devetog Festivala tolerancije obilježit će dva povijesna jubileja: 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici.

12.04.2015 - 18.04.2015 , Zagreb - Više lokacija
  • A
  • +
  • -

Festival je već preuzeo na sebe zadaću educiranja mladih o strahotama nacizma, a ta zadaća danas 70 godina kasnije, postaje još važnija kako holokaust ne bi mlađim i dolazećim generacijama postao tek fikcija. U sklopu rado posjećivanih Edukacijskih jutara održat će se predavanje Svjedočanstva preživjelih povodom 70 godina izlaska iz Auschwitza. Ovogodišnji je predavač Oleg Mandić, posljednji logoraš koji je živ izašao iz Auschwitza, uz tradicionalnog predavača Branka Lustiga. Uz vlastita iskustva predavača i diskusiju s publikom bit će prikazan i prigodni film Belle i Sébastien francuskog redatelja Nicolasa Vaniera.   

Sarajevski umjetnik Tarik Samarah Zagrepčane će podsjetiti na Srebrenicu svojim projektom 1945 – 1995 – 2015, nazvanim po godinama oslobođenja Auschwitza te gencoidu počinjenom u Srebrenici, predstavljenim putem plakata za vanjsko oglašavanje na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu, do 18. travnja.  

Druga tema na Edukacijskim jutrima, Simboli mržnje, ponavlja se zbog velikog interesa publike za temom i predavačem Mirkom Ilićem. Ovim predavanjem Mirko Ilić, svjetski poznat grafički dizajner, ilustrator i predavač, koji je u svojoj bogatoj karijeri bio kreativni direktor međunarodnog izdanja The New York Times magazina te njujorškog Time Op-Ed magazina, progovara o problematici prešućivanja sveprisutnih grafičkih simbola mržnje neonacističkih grupacija i infiltraciji istih grupa u nogometne navijačke skupine.  

Prva festivalska retrospektiva bit će ona slavnog mađarskog oskarovca i redatelja Istvana Szabe koji dolazi u Zagreb kao počasni gost Festivala na projekciju svog filma Životna odluka. Tijekom festivalskog tjedna bit će prikazana još dva filma Istvana Szabe.

Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova od kojih su izdvojeni Oscarom nagrađeni kratkometražni igrani film Poziv redatelja Mata Kirkbya i Jamesa Lucasa, Not Anymore: a Story of Revolution redatelja Matthewa Van Dykea, film koji je do sada osvojio nevjerojatnih 80 nagrada, Slobodan pad redatelja Stephana Lacanta i dokumentarni film, pobjednik Sundance Film Festivala, Alive inside redatelja Michaela Rossate-Bennetta

Bogati cjelomjesečni kulturni program započinje otvaranjem čak dvije izložbe. U Gliptoteci HAZU 10. travnja bit će otvorena fotografska izložba Prince Soniyiki – Integracija azilanta u hrvatsko društvo. Ova izložba organizirana je u suradnji s UNHCR-om, a donosi nam priču o Princeu Waleu Soniyikiju, 29-godišnjem izbjeglici iz Nigerije koji je azil u Hrvatskoj dobio 2012. godine, bježeći od okrutnih i krvavih sukoba u kojima su ubijena i dvojica njegove braće. Fotografkinja Nena Lukin zabilježila je trenutke i događaje Princeovog novog života u Hrvatskoj, od samog dolaska, preko učenja jezika, pomaganja u centru za azilante, sve do njegovog radnog mjesta, na brodu tunolovcu u Biogradu. 

Druga izložba u Gliptoteci HAZU je foto natječaj Susreti kultura u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Dijalog kultura naziv je radne skupine osnovane unutar austrijskog federalnog Ministarstva za Europu, integracije i vanjsku politiku, s ciljem izgradnje povjerenja, jačanja demokracije, poštivanja ljudskih prava te razbijanja stereotipa i predrasuda. Jedna od inicijativa skupine bio je i fotografski natječaj sa središnjom temom putovanje; od čak 189 pristiglih fotografija, žiri je odabrao njih 35 te proglasio pet pobjednika. Autor postava obje izložbe je Mario Beusan, sveučilišni profesor s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a 2005. godine dodijeljena mu je  možda i najveća nagrada, ULUPUHova nagrada za životno djelo. 

Izložba Donate Pizzi Intolerance Zero otvara se u Talijanskom institutu za kulturu 11. travnja u 19 sati. Fotografkinja Donata Pizzi putovala je diljem svijeta, od Europe i SAD-a, Afrike i Azije te svojim aparatom zabilježavala konkretna mjesta na kojima su od početka ovog stoljeća počinjeni zločini iz mržnje. Ova izložba prikazana je u brojnim gradovima i na mnogim kulturnim manifestacijama, između ostalog i na Triennaleu u Milanu 2011. 

Festival u suradnji s EUNIC-om organizira 17. travnja od 17 do 19 sati okrugli stol na temu "Dijalog ipak funkcionira – kako kulturni i religijski dijalog formira stabilno društvo u Europi" O ovoj aktualno i važnoj temi diskutirati će međunarodni govornici: Mevludi Arslani (Hrvatska), Jakob Finci (Bosna i Hercegovina), Jose Carlos Carvalho (Portugal), Ernst Fürlinger (Austrija) i Joseph Maïla (Francuska). 

Prošlogodišnji festivalski novitet Festival Market, inovativni festivalski program zamišljen kao prostor okupljanja i komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala, ove godine ugostit će šest festivala – Jameson CineFest, MIX Copenhagen, Kino Otok – Isola Cinema, Cinedays, 2ANNAS i Filmsku reviju FRKA, čiji će predstavnici raznim materijalima i prezentacijama kolegama iz industrije i s drugih festivala, kao i široj publici predstaviti svoj rad. Projekcije filmova, kao i čitav Festival Market, održat će se u četvrtak i petak, 16. i 17. travnja, u prostorima Mađarskog instituta (Balassi institut) u ulici Augusta Cesarca 10. 

9. Festival tolerancije bit će obogaćen diskusijama koje karakterizira otvoreni pristup u druženju i komunikaciji s publikom, uz vrhunske goste iz domaćeg, regionalnog, kulturnog i društvenog života. Teme su ovogodišnjih diskusija u kinu Europa i kinu Tuškanac balkanizacija, kultura i nasljeđe kao posljednja smetnja kapitalu, izraelsko – palestinski odnos, integracija Roma, fenomen sapunica te čovjek današnjice.

Glazbeni program počinje s mađarskim Bogdan Norbert trijom koji će nastupiti na terasi Swanky bara, nastavlja se multimedijalnim performasom poznatog talijanskog vizualnog umjetnika Roberta Pacija Dalòa u velikog dvorani kina Europa, dok će festival zatvoriti energični münchenski bass duo Schlachthofbronx uz pomoć Whateverest DJ-eva, CFSN-ovog phillipea i bečkih veseljaka Kibbutz Klub u klubu Klub.    

Svi filmski programi, radionice i izložbe  su besplatne, a samo se ulaz na koncerte plaća. Više potražite na službenim stranicama festivala.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.04.2015