Festival Željezara: Zajednički (g)rad | kulturpunkt

Najave Festival

<

Festival Željezara: Zajednički (g)rad

Drugo izdanje Festivala Željezara kulturnim razmjenama i proizvodnjom nastavlja s revitalizacijom grada Siska.

01.06.2015 - 07.06.2015 , Sisak - Željezara, naselje Caprag

Marko Tadić

  • A
  • +
  • -

Drugo izdanje Festivala Željezara održat će se od 1. do 7. lipnja na različitim lokacijama grada Siska, no većina festivalskog programa odvijat će se u industrijskoj zoni nekadašnje tvornice – Institutu Željezara, naselju Caprag, te okolnim javnim prostorima. 

Osnovni cilj Festivala Željezara, koji je pokrenut 2014. godine, jest gradu Sisku povratiti status koji je nekada imao – da ponovno postane živo mjesto kulturne razmjene i proizvodnje. U tom procesu centralno mjesto simbolički zauzima Željezara čije se širenje i komplementiranje podudara s razdobljem najjačeg urbanog razvoja Siska (1955. – 1980.). Postupno gašenje Željezare u velikoj se mjeri odrazilo na sisačku svakodnevicu i stanovnike koji su gurnuti u ekonomski, socijalni i kulturni razdor, stoga je ista lokacija odabrana i za epicentar zajedničkog rada na revitalizaciji lokalne zajednice. 

Program ovogodišnjeg Festivala Željezara jest umjetnički i aktivistički, i rezultat je cjelogodišnje suradnje festivalskih partnera – profitnih i neprofitnih organizacija u području kulture: umjetničke organizacije Nevidljivi Sisak, Galerije Miroslav Kraljević, kreativne agencije Lab 852, KontraAkcije, umjetnika Marijana Crtalića i kustosice Nataše Kadin. U sedam festivalskih dana održat će se brojne radionice, umjetničke rezidencije, predavanja, performansi, tribine, izložbe, predstavljanja istraživačkih studija, različiti tematski obilasci grada Siska te nekoliko glazbenih izvedbi. 

Organizatori i provoditelji festivalskog programa istim žele propitati uloge i mogućnosti kulture, umjetnosti i kreativnosti u planiranju razvoja zajednice grada Siska te održivi razvoj iste realizirati kroz kulturne procese participacije i suradnje. Upravo stoga izuzetno bitan dio programa čini Inkubator Željezara, u organizaciji LAB 852, sastavljen od niza predavanja, otvorenih diskusija, predstavljanja relevantnih regionalnih i europskih primjera inkubatora iz Beograda i Nantesa, radionica za djecu, mlade i odrasle, te sasvim posebnog glazbenog inkubatora – European Music Incubator za razvoj karijera mladih glazbenika. European Music Incubator se organizira u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. Bečka vokalistica, skladateljica, glazbenica, znanstvenica, performerica i radijska umjetnica Elisabeth Schimana upravo boravi u Sisku gdje u Parku skulptura postavlja svoju zvučnu instalaciju Röhrenklang/Tube-sound/Zvuk cijevi koja će se realizirati uz stručnu podršku sisačke galerije Striegel. Irena Ateljević, ekološka feministica i stručnjakinja za održivi razvoj, ponudit će u svom predavanju 1. lipnja novu perspektivu razvoja kulturnih i kreativnih industrija temeljenu na paradigmi transmodernosti, nove planetarne vizije prema kojoj cijelo čovječanstvo postaje svjesno da smo svi međusobno povezani, uključujući i naše ekosustave biljaka i životinja.

U trenutku kada se brojne inicijative iz različitih perspektiva bave pitanjem revitalizacije industrijske baštine Siska, polazišna osnova panel diskusije koja će biti održana 1. lipnja je potreba za njihovom integracijom, umrežavanjem, suradnjom i artikuliranjem zajedničke vizije u skladu s postojećim uspješnim inicijativama i lokalnim resursima. U diskusiji sudjeluju Vlatko Čakširan (Gradski muzej Sisak), Krunoslava Kosina – Milutinović (Aplied Ceramics, PISAK, KULin), Marijan Crtalić (Festival Željezara), Alma Trauber (Gradska galerija Striegel) i Goran Grgurač (pročelnik Ureda za kulturu Grada Siska), uz moderaturu Karmen Krasić Kožul (Lab 852).

Latica Mladina, psihoterapeutkinja i stručnjakinja za razvoj ljudskih potencijala, polaznicima radionice 1. lipnja ponudit će niz kolaborativnih alata s ciljem zajedničkog definiranja nekoliko mogućih scenarija lokalnog razvoja (pesimističnog, optimističnog i realističnog). Sudjelovanje u radionici je zbog ograničenog broja polaznika potrebno prijaviti na e-mail.

Zagrebačka Galerija Miroslav Kraljević (GMK) Festivalu Željezara pridonosi izložbom i programom Zajednički (g)rad – kustoskim i umjetničkim istraživanjem povijesti Željezare Sisak i nedavne prošlosti grada obilježene tranzicijskim i privatizacijskim procesima te rastućom nezaposlenosti. Zajednički (g)rad predstavit će se istraživačkim projektom grupe Archisquad – hitnaArhitektura, javnim intervencijama umjetnika Vladana Jeremića i Rene Rädle, putem suradnje studenata Metaluškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci – Pogled na drugi grad te s novim video-radom umjetnika Marka Tadića

S ciljem jačanja interesa lokalne zajednice u promišljanju novih i kreativnih rješenja u planiranju Siska, festivalski partneri Muzej Kvarta i Kontraakcija na ovogodišnjem izdanju Željezare organiziraju izložbu Re:cap Muzej Kvarta Željezara (2014.) koja će se održati od 16. do 30. svibnja u sisačkoj Galeriji Striegl, a za vrijeme Festivala pozivaju na različite tematske šetnje gradom uz stručno vodstvo. 

Umjetnički direktor Festivala Željezara Marijan Crtalić nastavit će s prošlogodišnjim edukativno-turističkim programom Kulturni stalker u sklopu kojeg će se obilaziti industrijske zone nekadašnje Željezare Sisak, njen funkcionalni dio danas u vlasništvu talijanske tvrtke ABS te željezarsko radničko naselja Caprag. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.05.2015