Festival ženskog filma | kulturpunkt

Najave Festival

<

Festival ženskog filma

Tema ovogodišnjeg festivala su glazbeni video spotovi svjetskih i hrvatskih redateljica.

08.03.2011 , Rijeka - K.U.N.S. (Klub umjetnika na Sušaku)

Već treću godinu studenti udruge IKS – Inicijative kulturalnih studija uoči 8. ožujka organiziraju Festival ženskog filma s ciljem promoviranja spolne ravnopravnosti te filma kao medija s potencijalom dokidanja sveprisutne diskriminacije. Organizatori su se ove godine odlučili za poznate glazbene spotove jer se u njima krije čitava filmska proizvodnja najšireg i najrazličitijeg spektra filmskih žanrova i stilova. Komplementarnost filma i aktivizma i dalje je aktualna tema festivala, no ove godine organizatori su odlučili dati uvid u nevidljivu kapitalističku proizvodnju koja se krije iza glazbene industrije, a za koju većina nije ni znala da ima i žensko lice.

Prvi ŽF održan je u Art-kinu Croatia s temom Rad hrvatskih redateljica, od dokumentarnih do dramskih radova. Druge je godine napušten taj okvir te se festival održao u multidisciplinarnom prostoru SU Molekula s temom Eksperimentalni i avangardni filmovi ženskih redateljica. Treća je godina donijela uobičajenu promjenu prostora, ali i istovremeno odvijanje festivala u čak dva svijeta - u fizičkom i virtualnom prostoru. Fizički je prostor K.U.N.S. a virtualni Facebook stranica Udruge i blog. Internet, kao mjesto koje je postalo veće i važnije od MTV-a, VIVA-e i drugih satelitskih programa u pogledu glazbenih video spotova, ugošćuje festival na Dan žena, a možete ga pratiti 24 sata, dok se izabrani radovi redateljica mogu pogledati od 20 do 23 sata u KUNS-u. Predviđena je i rasprava o prikazanim video spotovima.

Udruga studenata IKS okuplja studente i studentice preddiplomskog i diplomskog studija Odsjeka za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Udruga je osnovana 2007. godine, a glavni cilj osnivanja bila je veća integracija studenata u studentske aktivnosti te promocija kulturalnih studija kao struke. Realizirani projekti su, između ostalih, i časopis Drugost, Kastav Film Festival te ŽF.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 07.03.2011