Filigrane – Robe de collant | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Filigrane – Robe de collant

Patrizia Dona djeluje na području presijecanja vizualne umjetnosti i dizajna, a svi njeni modni projekti ujedno su i istraživački i eksperimentalni.

22.05.2012 - 05.06.2012 , Zagreb - Galerija HDD
  • A
  • +
  • -

Studio Patrizie Done, Laboratorio Dona, može se prvenstveno opisati kao mjesto redizajna, rekonstrukcije i recikliranja najrazličitijih nađenih upotrebnih predmeta i reinterpretacije mode kao medija. Fasciniraju je visokoestetizirani, jednostavni i kompleksni mehanički objekti, poput starih pisaćih strojeva i muzičkih instrumenata čije dijelove ugrađuje u svoje kolekcije. Rezultat tih rekonstrukcija nikad nije površno naslanjanje na retro estetiku, već rastuće serije proizvoda koji u sebi oživljavaju izgubljeni senzibilitet za "začudnost" industrijski proizvedenih predmeta. 

U HDD galeriji autorica predstavlja novu/staru kolekciju Filigrane – Robe de collant, projekt započet još za vrijeme studija na Willem de Kooning Academie u Rotterdamu, ali tek sada realiziran u cijelosti. Finu mehaniku zamijenilo je fino industrijsko tkanje, zbog osjetljivosti materijala praktički gotovo neprenosivo na manufakturne uvjete u kojima ova autorica obično radi. Koncept kolekcije temeljen je na pedantnom recikliranju i redizajniranju postojećih odjevnih predmeta, komercijalno dostupnih ženskih najlonskih čarapa, te njihovoj tipološkoj i žanrovskoj reinterpretaciji – prenamjenjuje ih u košulje i haljine, poigravajući se pritom i s kontekstom visoke mode. Stavljajući postojeći odjevni predmet u novi kontekst, počinju se javljati nova idejna, tehnička i estetska rješenja, svjesno oslonjena na njegovu izvornu strukturu i namjenu iskorištenog predmeta. Središnji dio kolekcije objekti su toliko delikatni da se i najmanjom nepažnjom transformiraju do bezobličnosti, no kao i sve dosadašnje eksperimentalne kolekcija autorice, i ova je rezultirala i svojom primjenjivom, nosivom inačicom. Izložba će predstaviti i jedno i drugo. 

Patrizia Donà je modna dizajnerica i samostalna umjetnica. Živi i radi u Amsterdamu i Zagrebu. Bavi se ispitivanjem granica i mogućnosti na području mode. Nakon završenog studija modnog dizajna, fokus njenog interesa postaju ready made objekti koje redizajnira i pretvara u seriju nosivih predmeta, accessoriesa. Svoje kolekcije accessoriesa naziva objektima za nošenje - Objects to wear

[d] razgovor s autoricom bit će održan tijekom trajanja izložbe.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 24.05.2012