Film i boks | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Film i boks

Kažu da je boks jedan on najagresivnijih sportova. Možda to daje scenarističko "meso" jer snimljene su hrpe filmova o boksu.

18.03.2014 , Zagreb - Močvara
  • A
  • +
  • -

Smatraju ga čak i kraljem žanra filma o sportu. Bezbrojne "besmrtne" rečenice kruže među fanovima. To su i jedini filmovi vezani za sport koji su osvojili Oscara, i to čak dva puta – Rocky i Djevojka od milijun dolara. Put (anti)junaka tih filmova vodi od dna do ultimativne pobjede. Borba se odvija u ringu. Hmm, mnoštvo metafora – borba svakog čovjeka u ringu koji je "pozornica života"; ogoljena borba, bez hladnog i vatrenog oružja, bez trikova; borba golim rukama, krvavim šakama, prsa o prsa, dok jedan od dvojice ne padne – izgubi bitku. Čini li to te filmove tako "ljepljivima"? Želi li to homunkulus vjerovati da je moguć comeback i da je moguće postati Šampion?

Gost večeri koja će se održati u utorak, 18. ožujka s početkom u 20.30 sati je Željko Mavrović, razgovor će moderirati Astrid Pavlović, a večer će biti upotpunjena projekcijom igranog filma redatelja Roberta Wisea The Set-Up iz 1949. godine.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.03.2014