Film, intima i trauma | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Film, intima i trauma

Masterclass poznatog dokumentarista Joshue Oppenheimera posvećen je osebujnom režijskom stilu koji se temelji na kombiniranju fikcije i stvarnosti.

12.05.2015 , Zagreb - Dokukino KIC

Pogled tišine, 2014.

Josha Oppenheimer će hrvatskoj publici prenijeti neka od svojih iskustava o portretiranju političkih i društveno osjetljivih situacija kojima se bavio u svoja dva filma Čin smaknuća i Pogled tišine. Jedan od najprogresivnijih filmskih autora današnjice će govoriti o režijskom stilu koji je koristio u spomenutim filmovima, kombinirajući fikciju i ne-fikciju, fantaziju i stvarnost. Biti će riječ i o stvaranju odnosa između filma, društvenih trauma i osobnih sjećanja, teme koju Joshua smatra ključnom za suvremenu kinematografiju i kojoj je posvetio svoj filmski opus. 

Prije predavanja, u 16 sati, bit će održana besplatna projekcija filma Čin smaknuća u produženoj, redateljevoj verziji. Oppenheimerov dugometražni prvijenac iz 2013. osvojio je 72 nagrade na međunarodnim festivalima, među ostalima Europsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarac, nagradu Britanske filmske akademije te je bio nominiran za Oskara. Čin smaknuća je vizija iz noćne more, putovanje kroz uspomene žrtava i počinitelja nesmiljenih zločina koji su se dogodili u Indoneziji 1960-tih godina.

Predavanje će biti održano u utorak, 12. svibnja, u Dokukinu KIC, s početkom u 19 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 11.05.2015