Film o dvije obitelji | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Film o dvije obitelji

Kratkometražni igrani film Cvijeće, mlade redateljice Judite Gamulin nominiran je za Studentski Oscar Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg stranog igranog filma.

Piše: Martina Domladovac

Judita Gamulin, Cvijeće, 2015.

  • A
  • +
  • -

Cvijeće, kratkometražni igrani film Judite Gamulin nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti, nominiran je za Studentski Oscar Američke filmske akademije. Ove se godine na natječaj prijavilo čak 1 749 naslova iz cijeloga svijeta od čega je u sedam kategorija odabrano njih 39. Film Judite Gamulin jedan je od sedam filmova nominiranih za nagradu u kategoriji najboljeg stranog igranog filma. Osvajanjem medalje (Zlatna, Srebrna i Brončana) filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug nominacije za Oscara. 

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a govori o dvije obitelji koje dolaze u posjet očevima koji dijele bolničku sobu, pri čemu se jedna obitelj svađa oko trivijalnih problema, dok druga ima potpuno drugačiju perspektivu. Uz režiju, Judita Gamulin je za Cvijeće napisala i scenarij. Producentica je Ana Vidović, direktor fotografije Tomislav Sutlar, za montažu je zaslužan Tomislav Stojanović, oblikovanje zvuka potpisuje Tihomir Vrbanec, glazbu Vid Adam Hribar, kostimografiju Dominika Mandić, dok su glavne uloge u filmu odigrali Dušan Gojić, Ksenija Pajić, Hrvojka Begović, Adrian Pezdirc, Mirela Brekalo Popović, Željko Königsknecht, Matija Čigir i Danijel Ljuboja

Na filmskom festivalu Early Bird u Sofiji 2015. godine film je nagrađen za najbolju montažu, a 2016. godine na reviji hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu dobio je nagradu za najbolji scenarij, te na pulskom filmskom festivalu Diplomu za najbolji kratki film. "Akademija dramske umjetnosti predložila je film za prijavu. Sretna sam zbog nominacije, pogotovo zbog činjenice da je bilo prijavljeno 1 749 filmova, a da su među dobitnicima nagrade Zemeckis i Lasseter. Uz sve to gledala sam i neke zbilja genijalne filmove koji su Oscara osvojili prošle godine", rekla je mlada redateljica, dodavši kako smatra da Cvijeće živi jer ima dobar omjer koncepta i jasne fabule, uz univerzalnu temu, stoji u priopćenju HAVC-a.

Judita Gamulin rođena je 1992. godine. Studentica je diplomskog studija Filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Posljednje četiri godine paralelno radi u filmskoj produkciji kao skripterica, montažerka i asistentica montaže. Dosad je, osim Cvijeća, snimila kratkometražne filmove Daddy Issues (2014) koji prikazuje obitelj s problemima u komunikaciji i raznim frustracijama, te Minus 4 (2015) u kojem je glavni lik suicidalni policajac. 

Studentska nagrada Oscar ustanovljena je 1972. godine kako bi podržala i ohrabrila izvrsnost u stvaranju filmova na akademskoj razini, kako u Americi tako i diljem svijeta. Neki od redatelja koji su je osvojili uključuju svjetski poznata imena poput Johna Lassetera, Petea Doctera, Roberta Zemeckisa, Treya Parkera i Spikea Leea. Činjenica da se film sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti našao u finalu ovog uglednog natjecanja ujedno je veliko priznanje i samoj Akademiji s obzirom na to da su uz Cvijeće nominirani naslovi studenata prestižnih svjetskih filmskih škola. 

Svečana dodjela nagrada održat će se 22. rujna.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 04.08.2016

VEZANE VIJESTI

Globalna kratkometražna ekspanzija

Pripremio: Vatroslav Miloš
Tijekom travnja hrvatski kratkometražni filmovi raznih vrsta gostovat će na međunarodnim filmskim festivalima diljem svijeta, od Europe preko SAD-a do Južne Koreje.

Ženski uspjesi, muški posao

Pripremio: Vatroslav Miloš
Rezultati EWA-inog istraživanja potvrđuju da su žene, unatoč uspjesima na festivalima i iskazanim namjerama postizanja ravnopravnosti spolova, u filmskom sektoru još uvijek u manjini.

Hrvatski film traži vlasnika

Piše: Iva Rosandić
U slučaju nacionalne kinematografije prioritetno bi trebalo biti pravo javnosti da sudjeluje u produktima koje je neposrednom društvenom dinamikom sama oblikovala.