Film od zvuka | kulturpunkt

Film od zvuka

Uši za gledanje: Filmovi koji nikad neće biti snimljeni serijal je kojeg čine tri filma namijenjena individualnom slušanju u šetnji.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO: foam / flickr

  • A
  • +
  • -

Umjetnička organizacija Kadromat, u suradnji s Kinotekom, u subotu, 18. rujna u zagrebačkoj park-šumi Tuškanac organizira program Uši za gledanje: Filmovi koji nikad neće biti snimljeni. Riječ je o projektu razvijenom u razdoblju radikalnih promjena uvjeta rada koje su u filmskom polju nastupile zbog pandemije.

"Kao filmski autori navikli na ograničenja, zapitali smo se kako nas novi uvjeti rada u vrijeme pandemije mogu osloboditi i koje nam mogućnosti otvaraju. Okrenuli smo se idejama, motivima i žanrovima, odnosno filmovima koje do sada nismo mogli snimiti, te smo ih reimaginirali kroz prizmu novih uvjeta produkcije i distribucije", pojašnjavaju autori filmova koji se prikazuju u programu.

Uši za gledanje serijal su kojeg čine tri filma namijenjena individualnom slušanju u šetnji. Prvi među njima je Otok, film čiji scenarij i režiju potpisuje Dalija Domazet, glazbu Hrvoje Rendić, a izvodi ga Maja Posavec. Slijedi Ekspedicija Darie Blažević za čiju glazbu je zaslužan Marin Živković, u izvedbi glumice Milice Manojlović. Posljednji film serijala je Rekonstrukcija (ili prije vremena) scenarista i režisera Tomislava Šobana, s glazbom Branimira Norca, u interpretaciji Gordane Kovačić.

"Slušatelji radovima pristupaju putem interneta, a kroz filmove bit će pozvani da se inspiriraju okruženjem u kojem se nalaze, da osvijeste njegove dijelove, te da uz sugestije kompleksne zvučne slike koja dopire do njih kroz slušalice, sami odaberu ili imaginiraju vizualni aspekt djela", poručuju organizatori.

Program slušanja snimljenih dijela kreće od Ljetne pozornice Tuškanac, a za sudjelovanje su potrebne slušalice i mobitel s pristupom internetu. Nakon šetnje, djela će ostati trajno dostupna online.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 18.09.2021

VEZANE VIJESTI

Knjiga za slušanje

Pripremila: Ivana Pejić

Balkanska predavanja: šest prijedloga za sljedeće desetljeće autorice Katarine Luketić prva je originalna audio knjiga objavljena u nas.

Osjećaj zajedništva u zvuku

Piše: Hana Sirovica

Autorice podcasta i (multi)medijskog projekta Femkanje otvorile su poziv na temelju kojega oblikuju online arhiv zvukova suvremene umjetnosti i kulture.

Širenje područja filma

Piše: Iva Rosandić
Razvoj autorskog dokumentarca u Hrvatskoj mnogo duguje temeljima usađenima duboko u alternativnu kulturu i nezavisnu kulturnu scenu devedesetih.