Film, pokretne slike i suvremena umjetnost | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Film, pokretne slike i suvremena umjetnost

Cinemaniac > Misliti film 2017. bavi se odnosom i utjecajima televizije na produkciju umjetničkog videa i razvija se u tri izložbene cjeline.

16.07.2017 - 01.08.2017 , Pula - Galerija Luka, Pula - Galerija Aneks
  • A
  • +
  • -

Cinemaniac > Misliti film višegodišnja je istraživačka i izložbena platforma koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a od 2002. godine realizira se kao popratni program na Pulskom filmskom festivalu. Projekt je posvećen sustavnom promišljanju alata i medijskog mišljenja u suvremenim umjetničkim i kustoskim praksama, u radu s pokretnim slikama, slikama iz projektora, njihovim međuodnosima te načinima njihova istraživanja, kontekstualizacije, prezentacije i recepcije

Cinemaniac > Misliti film 2017. bavi se odnosom i utjecajima televizije na produkciju umjetničkog videa i razvija se u tri izložbene cjeline: Video televizija anticipacija / Desktop Cinema: Post internet estetika / Nove kolekcije.

Video Televizija Anticipacija, kustosica Branke Benčić i Aleksandre Sekulić, a bavi se odnosom i utjecajima televizije, na ranu produkciju umjetničkog videa 70-ih i 80-ih godina u kulturnom prostoru SFRJ. Reflektirajući produkcijsku moć i dominaciju, televizija uspostavlja formativan utjecaj na oblikovanje specifične estetike. Radovi umjetnika prisutni na izložbi preispituju upravo kulturni utjecaj televizije i njezin autoritet. Umjetnici su destabilizirali konvencije gledanja televizije, kao i načine kulturne proizvodnje i potrošnje. Umjetnici prisvajaju estetiku, poetiku, ideologiju i strukturu medija televizije, intervenirajući u kodove produkcije slika i sadržaja. 

U prostoru galerije Aneks realizira se izložbena cjelina Desktop cinema, kustosica Branke Benčić i Miriam de Rosa. Desktop cinema govori o post internet estetici i utjecaju interneta na recentni video, te usmjerava interes na nove audiovizualne prakse međunarodnih umjetnika Susannu Flock i Kevina B. Leeja. Izložba ukazuje na pomak interesa prema novim medijskim formama, internetu kao novom «prostoru tokova», digitalnim platformama distribucije koji sudjeluju i stvaranju novog vizualnog jezika i nove post-internet / digitalne estetike. 

Treći segment izložbe koji u fokus smješta prakse i instituciju televizije, nakon prikazivanja na Trećem program Hrvatske televizije, u galerijiski prostor donosi NOVE KOLEKCIJE - nove audiovizualne radove umjetnika nastale u produkciji HRT-a. U okviru Pula PROfessional u ponedjeljak 17. Srpnja u 14.30 sati na Giardinima okrugli stol "Televizija kao medij umjetnika" pobliže će predstaviti ideju u pozadini Novih kolekcija (HRT).

Otvorenje izložbe Cinemaniac > Misliti film bit će održano 16. srpnja u 20 satigalerijama Luka, Mul i Anex. Izložba je otvorena do 1. kolovoza.

Zastupljeni su umjetnici Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Ivan Faktor, Dalibor Martinis, Apsolutno, Dubravka Sekulić, Zhel, Žižić/ Kožul, Ana Hušman, Tomislav Šoban, Lightune G., Kevin B. Lee, Susanna Flock. Organizator je Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost, a partner Pula Film Festival. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.07.2017