Film u javnom prostoru | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Film u javnom prostoru

Prvi put nakon dvadeset godina u Gazi je održana kino-projekcija. Prikazan je Preveliki kaput palestinskog redatelja Nawrasa Abu Saleha.

Piše: Martina Domladovac

Foto: Cyrl

  • A
  • +
  • -

U Pojasu Gaze održana je projekcija filma prvi put nakon dvadeset godina. Prikazan je film Preveliki kaput iz 2013. godine, palestinskog redatelja Nawrasa Abu Saleha, koji istražuje život Palestinaca između 1987. i 2011. godine, u razdoblju u kojem su propale mirovne inicijative te su pokrenuta dva antiizraelska ustanka. Projekcija je održana u dvorani društva Red Crescent koja se obično koristi za proslave i tradicionalne predstave, a posjetilo ju je oko 150 ljudi.

Kina su u Gazi nekad bila izrazito popularna. Dok je 1950-tih godina Egipat upravljao enklavom u kinima su se često prikazivali arapski, azijski i filmovi sa Zapada. Kina su prvi put  zapaljena 1987. godine u vrijeme prvog palestinskog ustanka, a iako su nakon toga obnovljena, ponovno su zapaljena tijekom unutarnjih palestinskih sukoba 1996. godine. S obzirom na to da Izrael i Egipat danas čvrsto kontroliraju granice, većina stanovnika ne može putovati izvan enklave zbog čega se filmovi gledaju samo kod kuće. "Gaza je gladna za kinima. Onemogućavati ljudima da odlaze u kino i kazalište, kršenje je njihovih ljudskih prava", rekao je Basil Al-Attawna, kazališni redatelj iz Gaze.

Projekciju je inicirala Ain Media - palestinska organizacija iz Gaze koja se bavi medijima i umjetnošću. Član organizacije, Hussam Salem rekao je kako je prije projekcije sadržaj filmova trebalo odobriti Hamasovo Ministarstvo unutarnjih poslova. Scene ocijenjene nedovoljno čednima bile bi cenzurirane, no filmovi koje je odabrao "odgovaraju tradiciji i vrijednostima na kojima su odrasli". Nezavisni umjetnici kažu da vlasti olako cenzuriraju sadržaje koji ne ulaze u islamističke odredbe, no Hamas svoje intervencije u filmsku i televizijsku produkciju opisuje kao minimalne, prenosi Stuff.  

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.03.2016

VEZANE VIJESTI

Živjeti s podjelama

Piše: Tomislav Žilić

Pobjeda LGBTQ populacije u SAD-u inspirirala je intervenciju u prostoru palestinskog umjetnika koja je imala nepredviđene posljedice.

Na kulturnom frontu

Piše: Tomislav Žilić

Kompleksna društveno-politička situacija u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali posljednjih je godina obilježena sve glasnijim pozivanjem na ekonomski i kulturni bojkot Izraela.

Katastrofa koja slama srce

Razgovarao: Silvestar Mileta
S novinarkom i redateljicom Vanessom Lapom razgovarali smo o dokumentarnom filmu, ali i o novinarstvu u zemlji permanentnog ratnog stanja.