Film u službi etnografije | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Film u službi etnografije

Ovogodišnji ETNOFILm donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije.

Festival je koncipiran kao mjesto razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, a za cilj ima otvaranje dijaloga među kulturama, ali i popularizaciju hrvatskog etnografskog filma i održava se od 24. do 27. travnja u Multimedijalnom centru grada Rovinja.

Od 92 prijavljena filma selektori natjecateljskog programa odabrali su 24 filma najrazličitijih tema i metodoloških pristupa kako bi naglasili orijentaciju ka razvoju i praćenju antropološke/etnološke produkcije, ali i dali prostor drugim dokumentaristima koji se svojim radom oslanjaju na etnografski film. Uz klasičnije teme, ali suvremeni metodološki pristup, vezane uz proljetne ophodnje, poklade ili pak tradicionalno stočarstvo u Rumunjskoj, moći ćete pogledati i filmove koji tematiziraju katalonsku borbu za autonomiju prevedenu na nogometni jezik, primjer stigmatizacije bolesnika u Australiji te intimne portrete vodnjanskog umirovljenika u filmu Drug Ferlin. Natjecateljski dio programa upotpunit će i selekcija filmova u suradnji s Festivalom eksperimentalnog filma 25FPS, kada će se moći pogledati i film koji neodoljivo priziva u sjećanje velikana etnografskog filma Jean Roucha.

ETNOFILm produbljuje problematiku vezanu uz antropološku "krizu reprezentacije", rada na terenu te produkcijskih i distribucijskih uvjeta ovog pomalo marginaliziranog žanra, a projekcije filmova prate razgovori s autorima. Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda direktor ruskog Centra za vizualnu antropologiju, ujedno i profesor moskovskog Sveučilišta, Evgenij Aleksandrov. Ostali članovi su stručnjaci iz polja etnologije/antropologije i filma, dr.sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma Blokada.

Festivalu prethodi međunarodna radionica vizualne antropologije koja je ove godine posvećena hipermediji. U Rovinj dolazi pionir na polju hipermedije i interaktivnih etnografskih filmova, profesor Peter Biella sa Sveučilista u San Franciscu, koji će svoje bogato iskustvo podijeliti s polaznicima radionice. ETNOFILm predstavlja i druge vizualne medije, pa ove godine donosi izložbu fotografija Etiopljanki iz fundusa Etnografskog muzeja Istre, u suradnji s Centrom za vizualne umjetnosti Batana iz Rovinja, a filmsko-fotografski program upotpunit će onaj glazbeni.

Sve projekcije su besplatne, a uz filmski program na festivalu posjetitelje očekuju i predavanja, radionica te izložba, kao i glazbeni program.

Više potražite ovdje.

Izvor: ETNOFILm

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.04.2013