Filmski bijeg u budućnost | kulturpunkt

Najave Festival

<

Filmski bijeg u budućnost

Jedanaesto izdanje Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma pod naslovom Refleksije za budućnost održava se u Rijeci i Zagrebu.

18.01.2018 - 24.01.2018 , Rijeka - Art-kino Croatia, Zagreb - Kino Europa, Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Od 18. do 24. siječnja u zagrebačkom kinu Europa i Muzeju suvremene umjetnosti, te u riječkom Art-kinu Croatia održava se jedanesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma. U fokusu ovogodišnjeg izdanja festivala pod naslovom Refleksije za budućnost, dvosmjerna je refleksija autorskog filma Montea Hellmana i Víctora Ericea te u pohvalu Hellmanovim iznenadnim filmskim linijama bijega, neočekivano skretanje u nepoznati nam arhiv albanskog filma.

Zvučna selekcija Ericea i Hellmana u Rijeci započinje filmovima Duh košnice (1973.) i Dvostruki asfalt (1971.) dok se šestodnevni program u Zagrebu otvara panel-razgovorom s Víctorom Ericeom te raritetnom projekcijom Korespondencije, razmjene video-pisama između Víctora Ericea i Abbasa Kiarostamija. Njihovih deset video-pisama nastalo je uz stvaranje izložbe o korespondencijama dvojice umjetnika, koji su znali da će pisma biti dijelom konačnog postava. 

Između projekcija na programu su razgovori s Víctorom Ericeom, filmašima i arhivistima Iris Elezi i Thomasom Logorecijem te Fatmirom Koçijem, filmolozima Bradom Stevensom i Charlesom Bossonom te domaćim filmolozima koje će moderirati Tanja Vrvilo

Posebno mjesto u programu zauzima filmski projekt Naomi Kawase 3.11 Sense of Home Films nastao nakon prirodne i nuklearne katastrofe 11. ožujka 2011. u japanskoj regiji Tohoku i Fukushimi, a koji čine filmovi u trajanju tri minute i jedanaest sekundi povezavši osjećajem doma furusato dvadeset i jednog autora i autoricu. 

Detaljan pregled događaja i projekcija potražite ovdje

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 16.01.2018