Filmski eksperimenti na 25 FPS-u | kulturpunkt

Najave Festival

<

Filmski eksperimenti na 25 FPS-u

Osmi Festival 25 FPS prikazuje uzbudljive filmske eksperimente i slavi filmsku vrpcu - medij s kojim je započela sedma umjetnost.

25.09.2012 - 30.09.2012 , Zagreb - Razne lokacije

Uz kremu recentne produkcije eksperimentalnog i avangardnog filma koja konkurira za festivalske nagrade, osmi 25 FPS u svojim popratnim programima nudi raznovrsno obilje filmskih radova koje su na posebne teme kurirali članovi žirija (Mara Mattuschka, Sergio Fant i Daïchi Saïto), prikazuje izbor iz nove domaće eksperimentalne produkcije i nastavlja s unikatnim i vrlo posjećenim programima Expanded Cinema. U osvit 2013, za kada je najavljen prestanak proizvodnje filmske vrpce, Festival 25 FPS programom Ode filmu slavi medij s kojim je započela filmska umjetnost te u čast 60 godina Kino kluba Split, rasadnika filmskih talenata, prikazuje izbor filmova koji nekoliko desetljeća nisu vidjeli mrak projekcijske dvorane. Među filmovima KKS-a posebno se ističe prvi domaći feministički eksperimentalni film Žemsko Dunje Ivanišević. Posebna festivalska poslastica je prikazivanje kultnog filma još kultnijeg redatelja Alejandra Jodorowskog - Sveta planina. Film je bio bunkeriran cijelih 30 godina te je prikazivanje na Festivalu 25 FPS njegova ekskluzivna hrvatska kinopremijera. 

U natjecateljski program festivala izabrana su 32 filma koja su podijeljena u osam cjelina, a organizatori izdvajaju neke sudionike. Matthias Müller u paru s Christophom Girardetom predstavlja film Meteor, Telcosystems, trojac iz Nizozemske, predstavlja se svojevrsnim apstraktnim spektaklom, vizualnim komentarom na otkriće Božje čestice odnosno Higgsova bozona. Organizatori posebno izdvajaju rad singapurskog predstavnika na Venecijanskom bijenalu 2011. godine, Oblak neznanja Tzu Nyen Hoa. U natjecateljskom programu nalaze se i dva filma domaćih autora: Od do Mirande Herceg i We saw nothing but the uniform blue of the Sky Damira Očka.

Ovogodišnjim  programom organizatori su imali potrebu reagirati na specifičan medijski trenutak u kojem se nalazimo, naime godine 2013. prestaje se s proizvodnjom filmske vrpce i kompletna filmska industrija prebacuje se na digitalni format. Ovo je radikalna promjena za filmsku umjetnost koja postavlja pitanje što će se s medijem filmske vrpce događati u budućnosti. Upravo zbog svih pitanja koja se nameću na 25 FPS-u će se odati priznanje mediju bez kojeg ne bi ni bilo filmske umjetnosti kakvu poznajemo te je pripremljen program Ode filmu u sklopu kojeg će posjetitelji gledati izbor filmova među kojima organizatori posebno ističu novorestaurirani Put na Mjesec Georgesa Mélièsa, film s kojim je i započelo filmsko putovanje. Film, za kojeg se vjerovalo da je crno-bijeli, no pronađeni dijelovi naknadno rukom bojani dokazali su i prisustvo boje, bit će prikazan u svoj njegovoj raskoši uz novokomponirani zvučni zapis francuskog elektronskog dvojca AIR na samom otvaranju festivala u utorak, 25. rujna.

Prošlost i budućnost filma ogledaju se u festivalskim programima Focus on Croatia i Mediteranske fosforescencije: 60 godina Kino kluba Split. Focus on Croatia prikazuje najzanimljivije domaće radove autora koji propituju film i njegove mogućnosti među kojima se nalaze ravnopravno autori Kino kluba Zagreb (Lucija Bušić, Mare Šuljak) i već etablirani domaći autori poznati festivalskoj publici (Marko Meštrović, Petra Zlonoga). Mediteranske fosforescencije: 60 godina Kino kluba Split prikazat će ekskluzivan i iznimno vrijedan opus ovog plodnog kinokluba, svojevrsnog rasadnika filmskih talenata, u sklopu kojeg se nalazi i film Dunje Ivanišević, Žemsko, prvi hrvatski feministički eksperimentalni film koji je desetljećima bio zaboravljen u arhivu. Zvučnu pratnju ovim filmovima izvedbom uživo osigurat će domaći avant-rock sastav East Rodeo. Taj jedinstveni događaj dio je popularnog i pomalo ekstravagantnog programa Expanded Cinema u sklopu kojeg će zagrebačku publiku svojim svjetski priznatim instalacijama i performansima počastiti cijenjeni umjetnici Luis Recorder, Sandra Gibson i Olivia Block te Lis Rhodes čija dvoekranska instalacija s dva 16 mm projektora u Zagreb dolazi ravno iz londonskoga muzeja Tate.

Najavljena je i hrvatska premijera svjetskog kultnog filma redatelja izrazito kultne sljedbe. Nakon što je 30 godina bio bunkeriran, film Sveta planina čileanskog redatelja Alejandra Jodorowskog prvi će put biti prikazan na domaćem kinoplatnu, i to u sklopu festivalskog programa Kino 23. Sveta planina duboko je inspirirana tarotom i psihomanijom – psihičkim liječenjem putem magije, snimana je pod utjecajem tada iznimno popularnih psihoaktivnih droga poput LDS-a ili halucinogenih gljiva te obiluje misticizmom i kršćanskom ikonografijom.

Ulaz na sve programe 25 FPS-a je besplatan. Festival se održava u Kinu SC i Teatru &td u sklopu zagrebačkog Studentskog centra.

Više informacija o programu potražite ovdje.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 24.09.2012