Filmski entuzijasti na biciklima | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Filmski entuzijasti na biciklima

U ponedjeljak, 13. svibnja, festivalski tim Sisačkog ekološkog filmskog festivala (SEFF) kreće na filmski put biciklima dugačak preko 700 kilometara.

  • A
  • +
  • -

Sisački ekološki filmski festival (SEFF) jedini je putujući filmski festival koji u svom programu, osim filmskih projekcija, obuhvaća i radionice za djecu i mlade te ekološke tribine i predstavljanje knjiga. Osim edukativno-ekološkog karaktera, ovaj festival promovira zdravlje i ekološki turizam. Nakon prve, probne godine publika je ovakav festival ocijenila neophodnim za regiju koja je često sinonim za najzagađenije područje. Film kao vizualni medij uz ekološke kratke filmove iz cijelog svijeta poprima socio-edukativni aspekt i postaje moćno oružje za borbu protiv zagađenja.

U ponedjeljak, 13. svibnja, s početkom u 9 sati ispred Doma kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, festivalski tim kreće na put biciklima dug preko 700 kilometara. Šesto izdanje SEFF-a osobito je po pristiglim filmovima iz cijelog svijeta, ali i po sudionicima festivala. Naime, uz domaće filmske entuzijaste na biciklima, putujućem festivalu pridružit će se i volonteri iz Danske, Francuske, Poljske, Ukrajine i Velike Britanije. Njih jedanaest obići će Unsko-sanski kanton u Bosni i Hercegovini te Sisačko-moslavačku županiju, a na završnici u Sisku, 25. svibnja, prikazati filmove SEFF-a i najbolji film koji izabere publika nagraditi plaketom.

SEFF će obići dvadesetak gradova i publici ruralnih i urbanih krajeva prikazati kratke ekološke filmove. Na popisu su gradovi Sisak, Komarevo, Mečenčani, Hrvatska Kostajnica, Bosanska Kostajnica, Bosanska Otoka, Bosanska Krupa, Ostrožac, Bihać, Orašac, Kulen Vakuf, Martin Brod, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Dvor, Majur, Sunja, Glina, Topusko, Petrinja i Lekenik. Radionice animiranog i dokumentarnog filma odvijat će se pod vodstvom Danila Dučaka i Silvia Mirošničenka u Sisku, a festival prati i izložba fotografija Nikole Šolića, nastala na prošlogodišnjem SEFF-u, a koja će biti predstavljena u Bihaću, Hrvatskoj Kostajnici te Sisku.

Krajem svibnja SEFF će biti predstavljen u zagrebačkom Dokukinu KIC, a tijekom godine festival će gostovati u Rijeci, Zadru, Puli, Murteru, Brodarici, Tribunju, Beogradu, Petrozavodsku, Lvivu te ostalim gradovima širom regije. Ovogodišnji su partneri i suradnici SEFF-a Volonterski centar Zagreb, Artizana iz Zagreba, Kulturni centar Bihać, ICEI IPSIA iz Bihaća, Nacionalni park Una, Park prirode Lonjsko polje i Udruga mladih iz Šibenika.

Ovdje potražite raspored festivala i rutu posjete gradovima.

Izvor: SEFF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.05.2013