Filmski klasici za djecu | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Filmski klasici za djecu

Održava se KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu, na kojem filmove iz natjecateljskog programa, osim profesionalnog, procjenjuje i dječji žiri.

Pripremila: Martina Domladovac
  • A
  • +
  • -

Na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu - KinoKino, koji se održava od 16. do 20. ožujka  u zagrebačkom kinu Europa, a organizira ga tim Zagreb Film Festivala, tijekom pet dana trajanja prikazat će se tridesetak igranih filmova za djecu. Cilj festivala pridonijeti je stvaranju novih generacija kino publike i budućih filmofila, pa stoga prikazane filmove iz natjecateljskog programa, osim profesionalnog, procjenjuje i dječji žiri. Suradnjom Hrvatskog filmskog saveza i KinoKina, u njemu su se našli i mladi talenti iz OŠ Rudeš, Lovro Svetina i Katarina Jukić. Savez ih je predložio za sudjelovanje u radu dječjeg žirija na temelju njihovog dosadašnjeg uspjeha na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedinoj manifestaciji u Hrvatskoj posvećenoj isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca, koja postoji već više od pola stoljeća.

I Lovro i Katarina imaju petnaest godina i idu u osmi razred, a već su godinama članovi filmske grupe u okviru škole. Katarina je kao glavna montažerka radila na brojnim filmovima koji su osvajali nagrade i priznanja, a vrijedi izdvojiti nagradu na Reviji stvaralaštva djece 2014. godine za dokumentarni film Katica za sve. Najveći Lovrin uspjeh nagrada je na Reviji 2015. godine za film Copy Paste, za koji je napisao scenarij. Oni će gledati i analizirati natjecateljski program festivala u kojemu su se našli dječji filmovi s različitih strana svijeta, od Australije i Južne Koreje, do Indije i Švedske. 

Osim natjecateljskog programa recentnih dugih i kratkih filmova, tijekom festivala se prikazuju i filmski klasici za djecu. Projekcije će pratiti razgovori s filmskim stručnjacima, a u popratnom se programu održava i niz radionica namijenjenih djeci koje vode stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja, prenosi Hrvatski filmski savez.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 17.03.2016

VEZANE VIJESTI

Poticanje dječjeg filmskog stvaralaštva

Pripremila: Martina Domladovac
Filmovi riječkih osnovnoškolaca nastali na putujućim filmskim radionicama kojima se želi potaknuti kreativno izražavanje djece i mladih, prikazat će se u Art-kinu.

O toleranciji i suživotu

Piše: Martina Domladovac
Dječji igrani film Tomislava Žaje nagrađen je na festivalu u Madridu jer Romima i romskoj kulturi pristupa bez klišeja i stereotipa.

Najbolje se uči kroz igru

Razgovarala: Matija Mrakovčić
O edukacijskom potencijalu radionica animacije i videa te filmskim festivalima namijenjenim djeci i mladima razgovaramo s Jasenkom Borovčak, koordinatoricom zabočkog KIKI Festivala.