Filmski praznici | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Filmski praznici

Kako film ne bi ostao tek fusnota na kraju školskog udžbenika iz književnosti, HFS provodi program eksperimentalne nastave za profesore, ali i srednjoškolce.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Sara Pukanić

  • A
  • +
  • -

"O potrebi uvođenja nastave filmske umjetnosti u srednje škole, posebice gimnazije koje bi učenicima trebale pružiti široko opće znanje, mnogo se govori već godinama", ističu iz Hrvatskog filmskog saveza. Za sada se kao predmetno područje unutar nastave književnosti, hrvatskog jezika i jezičnog izražavanja u osnovnim školama provodi nastava medijske kulture, no teško je ne složiti se da postoji potreba da se takav program počne, osim kao izborni, provoditi i u srednjim školama.

Hrvatski filmski savez tako provodi eksperimentalnu nastavu Filmske umjetnosti koju zajednički pohađaju i profesori i đaci, a cilj joj je obrazovni kadar usmjeriti te učenike dodatno zainteresirati za film. Ovaj je program do sada pohađalo stotinjak učenika svih razreda zagrebačke XIII. gimnazije i to u četiri ciklusa tijekom zimskih i proljetnih praznika prošle i ove školske godine. 

"Svako će predavanje biti izvedeno kao samostalna nastavna jedinica koja se može predavati u srednjim školama, a filmovi na kojima se temelji nastava birani su prema estetskoj vrijednosti, značaju za filmsku povijest i primjerenosti dobi učenika, a međusobno su razlikuju s obzirom na autorsku poetiku i estetiku, vrijeme nastanka, pripadnost nacionalnoj kinematografiji i stilskoj struji kako bi sami učenici stekli što bolji uvid u bogatstvo filmske umjetnosti te načinili odmak od filmova kakve inače gledaju i na kakve su navikli", stoji u pozivu Hrvatskog filmskog saveza.

Program vode Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji, te Jelena Modrić, docentica na Odsjeku montaže ADU-a. Đordić i Modrić inače zajednički predaju program Eksperimentalne nastave filmske umjetnosti za srednjoškolce te Metodičke vježbe za nastavu filma u srednjoj školi pri Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić. Nastava Filmske umjetnosti ove će se godine održati tijekom proljetnih praznika, od 30. ožujka do 3. travnja, u kinu TuškanacProfesori svoje prijave putem elektroničke pošte mogu slati do 27. ožujka, a za sudjelovanje u nastavi mogu prijaviti do troje učenika. 

Inače, Škola medijske kulture Dr. Ante Petrelić u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza najopširniji je izvaniinstitucionalni filmski obrazovni program HFS-a koji doprinosi razvijanju medijske pismenosti, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama i ove godine se održava u Trakošćanu od 18. do 28. kolovoza, a prijave su otvorene do 15. lipnja.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.03.2015