Filmski žurnal kao oružje | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Filmski žurnal kao oružje

Komparacija rada Nike Autor i primjera filmskih protu-žurnala pokazat će opozicijske i refleksivne potencijale ove dokumentarne podvrste.

24.11.2016 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11

Filmski žurnal ili filmske novosti, forma nastala kolažiranjem dokumentarnih snimaka na određenu temu uz komentar naratora, predtelevizijska je inačica novinskih vijesti. Najčešće se puštala u kino dvoranama prije "pravih" filmova, no nekad su joj bili posvećeni i čitavi projekcijski termini. Iako filmski žurnal nestaje iz masovne upotrebe s pojavom televizije, u jeku političkih pokreta krajem 1960-ih ponovno postaje zanimljiv, prije svega zbog činjenice da je u radničkom pokretu prije Drugog svjetskog rata bio korišten kao oružje u političkoj borbi. 

Slovenska umjetnica Nika Autor zajedno s kolektivom Obzorniška fronta (OF) ponovno aktualizira ovaj žanr, a svoj će rad predstaviti u prostoru Baze, 24. studenog, u 18 sati.

Nakon uvoda umjetnice bit će prikazan posljednji filmski žurnal Newsreel 62. Nakon projekcije će Andrej Šprah iz OF dati uvid u nekoliko historijskih i aktualnih primjera korištenja filmskog žurnala kao subverzivne političke prakse: "Komparacija rada Nike Autor i nekih ključnih primjera filmskih protu-žurnala pokazat će opozicijske i refleksivne potencijale ove dokumentarne podvrste, koja se najčešće shvaća kao propagandna mašinerija vlasti. Nove strategije angažiranog filmskog žurnalizma u zadnjih nekoliko godina u različitim dijelovima svijeta dokazuju da ne postoji filmski oblik koji ne bi bilo moguće suvereno upotrijebiti kao oružje u klasnoj borbi. I to je upravo pravac u kojem se kreće Nika Autor i stav kojeg zauzima u svojoj umjetnosti".

Više o Obzorniškoj fronti možete pročitati ovdje.

Newsreel 55, predposljedni film OF-a možete pogledati ovdje.   

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.11.2016