Filozofija bavljenja gradom | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Filozofija bavljenja gradom

Beogradska Ulična galerija slavi dvije godine izmještanja umjetnosti u javni prostor.

  • A
  • +
  • -

"Mutne vode tržišta izbacuju kulturu na ulicu: muzeji ne rade, bioskopi su prodati, produkcija desetkovana, a umetnici prepušteni sopstvenom snalaženju. Komodifikacija prostora i komercijalizacija svega nije zaobišla ni samu ulicu pa se tako trotoari sužavaju zarad parking mesta, trgovi pretvaraju u bašte kafića, a svaka vertikalna površina u oglasni prostor. Nezavisno stvaralaštvo je time saterano na marginu, metaforički i bukvalno". Ovim riječima beogradsko udruženje Mikro Art opisuje kontekst u kojem je stasao prvi srpski projekt iskorištavanja javnog prostora, odnosno napuštenog i uništenog prolaza u samom centru grada, kod pasaža Bezistan, a koji je postao prva beogradska Ulična galerija

Ulična galerija pokušava okupiti i artikulirati poziciju kako kulturne tako i društvene margine. Smještena u nekada zapušteni prolaz i okružena mnogobrojnim komercijalnim sadržajima, njena svrha nadilazi čisto galerijsku ili kulturnu funkciju: njena je temeljna uloga propitivanje same mogućnosti postojanja takvih prostora i odnosa koji utječu na razvoj grada.

Od svog nastanka u travnju 2012. godine, Ulična je galerija organizirala 33 samostalne ili grupne izložbe, približavajući suvremeno umjetničko stvaralaštvo građanima. Ovaj proces izmještanja umjetnosti u javni prostor omogućio je galeriji veliki broj posjetitelja, ali i važnije, omogućio je približavanje široj publici tema "za koje smo osećali odgovornost da o njima govorimo, zajedno sa umetnicima koji su ih predlagali", kažu. Tako su često u galerijskom programu svoje mjesto zauzele priče o raseljavanju Roma, životu beskućnika i azilanata, problemima starijih ljudi ili političkim ubojstvima. 

Prvu je godinu Galerije obilježila angažirana fotografija, a druga je donijela raznovrsnost medija, inozemne autore i nove umjetničke senzibilitete. Galerija je posebno bila otvorena prema autorima koji rade i stvaraju u kolektivu Inex film koji se nalazi na istom valu "uradi sam" filozofije bavljenja gradom. Pored velikog broja izložbi, galerija je ugostila i nekoliko projekata, poput festivala Radost ludost i Mikro festivala amaterskog filma, u suradnji s klubom Podmornica zajednički su organizirani mnogi koncerti, a uspješno je realizirana i inicijativa preimenovanja prolaza u Čavketov pasaž. Kao članica Nezavisne kulturne scene Srbije, Ulična galerija dijeli sudbinu velikog broja organizacija diljem Srbije koje se inovativnošću umjetničkog izraza i domišljatošću u preživljavanju i održavanju produkcije bore za poboljšanje uvjeta rada i stvaranja umjetnika.

U petak, 25. travnja, od 20 sati, Ulična galerija proslavit će svoj drugi rođendan otvaranjem izložbe grupe autora Silkskrin i nastupom Horkestra, dok će u isto vrijeme u Centre de Cultura Contemporània u Barceloni Ulična galerija biti predstavljena na izložbi europskih javnih prostora.

Izvor: Ulična galerija

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.04.2014