Filozofski teatar: Vanessa Redgrave | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Filozofski teatar: Vanessa Redgrave

Prva gošća nove sezone Filozofskog teatra proslavljena je glumica Vanessa Redgrave.

18.10.2015 , Zagreb - HNK

"Dame i gospodo, danas je rođena velika glumica, Laert ima kćer", glasovita je rečenica koju je 30. siječnja 1937. izgovorio legendarni Laurence Olivier u stanci izvedbe Hamleta u londonskom kazalištu Old Vic, najavivši rođenje kćeri svoga kolege Michaela Redgravea, koji je te večeri igrao Laerta, i njegove supruge Rachel Kempson. Nakon prve uspješne sezone, Filozofski teatar u nedjelju, 18. listopada u 19.30otvara novu sezonu upravo s Vanessom Redgrave. Arthur Miller i Tennessee Williams prozvali su je "najvećom živućom glumicom", a do današnjeg dana Vanessa Redgrave ostaje jedinom britanskom glumicom koja je osvojila Oscara, Emmy, Tonyja, Oliviera, Cannes i Golden Globe. Časopis The Stage uvrstio ju je 2010. na deveto mjesto liste najvećih glumica svih vremena. Odigrala je više od trideset uloga na West Endu i Broadwayu, od kojih su najpoznatije one u predstavama Godina magičnog razmišljanja, Dugo putovanje u noć, Vozeći gospođicu Daisy.

Uz bogatu kazališnu karijeru, glumila je u više od osamdeset filmovima, šest puta je nominirana za Oscara, te je dobila Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Julia (Fred Zinnemann, 1977.). Filmovi u kojima je glumila, poput Isadore (Karel Reisz, 1968.) i Blow-up (Michelangelo Antonioni, 1966.), spadaju u klasike filmske povijesti. Osim po glumi, Vanessa Redgrave poznata je i po svome aktivističkom radu koji seže od prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, preko borbe za Palestinu, pa sve do posjećivanja Sarajeva tijekom okupacije; bila je i ostala veliki kritičar "rata protiv terora", te nikada nije posustala u borbi za ljudska prava. Kada su nedavno izbili prosvjedi u Bosni i Hercegovini, nekoliko je puta posjetila i podržala tuzlanske radnike.

Zbog svoga aktivističkog angažmana često je gubila uloge i zatvarala su joj se mnoga vrata, ali od aktivizma — što će biti i jedna od glavnih tema večernjega razgovora i druženja s Vanessom Redgrave u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu — nikada nije odustala.

Dana 15. studenoga 2014. s gostovanjem Julije Kristeve počeo je dugo očekivani ciklus Filozofskog teatra kojemu je, po riječima intendantice HNK u Zagrebu Dubravke Vrgoč, cilj prije svega privući mlađu publiku, a ujedno i otvoriti Hrvatsko narodno kazalište javnim debatama i kritičkom promišljanju današnjice. Objašnjavajući vezu između filozofije i kazališta, Srećko Horvat, urednik i voditelj Filozofskog teatra, kaže da je "veza između filozofije i kazališta uvijek bila jača od veze između filozofije i bilo kojeg drugog medija".

Cijena ulaznica za gostovanje Vanesse Redgrave je 70 kuna za parket i lože, 50 kuna za balkon, a popust za studente iznosi 50 posto. Izravan prijenos predavanja je na Trećem programu HRT-a. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.10.2015