Fizička narav misli, nematerijalnog i virtualnog | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Fizička narav misli, nematerijalnog i virtualnog

Dvodijelna izložba Concretely Immaterial krajem kolovoza bit će otvorena u korčulanskoj galeriji siva) (zona, a potom se preseliti u škotska brda, u Inverness-shireu.

  • A
  • +
  • -
Kao što je istaknuto u naslovu, izložba "istražuje fizičku narav misli, nematerijalnog i virtualnog".

Virtualna stanja i procesi uključeni su u raznim vidovima u umjetničkim djelima, posebno kroz računalne tehnologije. U skladu s naslovom "konkretno nematerijalnog", izložba ispituje realnost tih procesa, kao što su učinci umjetničkih radova u galerijskim i drugim prostorima te iskustvo gledatelja. Takav proces može se uočiti na primjeru instalacije Darka Fritza 204_NO_CONTENT koja je napravljena od kaktusa i vulkanske lave a proizašla iz tekstualne poruke o grešci u internetskoj komunikaciji.

Obje galerije, HICA - The Highland Institute for Contemporary Art i siva) (zona svoj redovni izložbeni program ostvaruju na udaljenim lokacijama (HICA na planini a siva) (zona na periferiji Korčule), gdje dio gledatelja doživljava njihov program kroz elektronske medije, a ne kroz fizičku prisutnost razgledavanja izložaba.

Odnos tjelesnosti i misli također je istražena u umjetničkim radovima. Samuel Cepeda u radu Oblaci nemaju naciju usporedno provlači naše znaje o stvarnosti i fizičkoj prirodi oblaka, o kojoj znanost ima poteškoća u određivanju. Rad Temporary Internet Files Edite Pecotić su time-lapse video zapisi koji kroz pretvarajući krajolik prikazuju različite slojeve informacija, i pravi i virtualni. Nina Czegledy i Marcus Neustetter kroz umjetničku knigu iz projekta Visual Collider odnose se na Large Hadron Collider, najmoćniji svjetski akcelerator čestica i kvantnih učinaka. Njihov je cilj stvaranje analognih reakcija otvorenih za gledatelja, stvarajući neizvjesne odgovore kroz uspredne fotografske slike.

Vrijeme, kao bitan aspekt ovog odnosa, ističe uprojektu Komercijalizacija povijesti Andreje Kulunčić koji uključuje stanovnike i posjetitelje Korčule i njihov stav prema gradu kroz povijest, te rad Geoffa Lucasa, animirani tekst nastao obzirom na slike Jacksona Pollocka konkretizirajući individualne radnje u vremenu i prostoru. 

Zajednički program će se ostvariti kroz izložbu u dva dijela, prvim prikazanim u Korčuli, od 25. srpnja do 7. kolovoza, i drugom u Škotskoj, od 14. kolovoza do 11. rujna 2011. 

Izložba u Korčuli će se održati u Gradskom muzeju Korčula, koji je sa Sivom zonom povezan kroz neformalnu mrežu kor::net (Korčula network). Otvaranje izložbe je u ponedjeljak u 25. srpnja u 21 sat. U Korčuli se predstavljaju radovi umjetnika Eloi Puig (Španjolska), Thomson i Craighead (Velika Britanija) i Geoff Lucas (Velika Britanija).

Drugi dio izložbe se održava u HICA od 14. kolovzoa do 11. rujna te predstavlja umjetnike i radove koji su uglavnom već bili predstavljeni kroz izložbeni program galerije Siva) (zona od 2006. do danas: Samuel Cepeda (Meksiko), Nina Czegledy (Kanada) i Marcus Neustetter (Južnoafrička republika), Darko Fritz (Hrvatska), Andreja Kulunčić (Hrvatska), Edita Pecotić (Hrvatska), Transfer (HRT, Hrvatska) i Goran Trbuljak (Hrvatska).

Kustosi izložbe su Darko Fritz i Geoff Lucas.

Izvor: siva) (zona
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.07.2011