Fizikalni i svemirski fenomeni | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Fizikalni i svemirski fenomeni

Koreografkinja Martina Nevistić u predstavi Horizont događaja propituje teme vezane za oblike i mogućnosti percepcije i odnos tijela i vizualnog oblikovanja.

17.03.2016 , Zagreb - ZKM
  • A
  • +
  • -

Kako zapravo izgleda ‘točka s koje nema povratka’? Mjesto s kojeg možete naprijed, ali ne i natrag, premda je pred vama ‘crna rupa’? I je li ju moguće – otplesati? Odgovori se mogu saznati 17. ožujka u Zagrebačkom kazalištu mladih, u 20 sati,  zahvaljujući hvaljenoj, visoko estetiziranoj plesnoj predstavi Horizont događaja koja se bavi fizikalnim i svemirskim fenomenima.

Kako se promjena prostorno-vremenskih uvjeta odražava na naša tijela i njihovo kretanje, odnosno kako bismo se kretali u nekom drugom vremensko-prostornom kontinuumu? I što bi ta promjena kretanja značila za nas kao pojedince, a što za društvo?

To su samo neka od pitanja što ih pred gledatelje postavlja predstava Horizont događaja koreografkinje Martine Nevistić, koja u svom prepoznatljivom i osebujnom stilu propituje teme vezane za oblike i mogućnosti percepcije, transparentnost međuodnosa identiteta i tijela u prostoru, odnos tijela i vizualnog oblikovanja.

Koreografkinja o procesu rada na predstavi kaže:

"Tijelo smo doveli u pogon u minimalnom i maksimalnom radu, kroz različite dinamike i kvalitete, stvarajući tako cijelu paletu pokretanja. Tijelo smo promatrali kao oblik, ali i analizirali njegovu međuovisnosti s drugim oblicima, kao i pulsacije koje zajedno stvaraju. Horizont događaja se bavi preoblikovanjem odnosa prostora, vremena i tijela, stvarajući atmosferu neke druge dimenzije, nekog udaljenog svijeta, a opet i onog bliskog. Ono uprizoruje povezanost mikrokozmosa jedne jedinke, jednog unutarnjeg svijeta, zatim povezanost više jedinki, i u konačnici na koji način se te jedinke odnose prema široj slici svemira, makrokozmosa".

Predstava je nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, festivala Perforacije i umjetničke organizacije O.N.E.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.03.2016