Floskulom na floskulu | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Floskulom na floskulu

Izbor iz tjedna u medijima: od medijske pacifikacije lokalnih "polemika" u kulturi, preko Umberta Eca i BBC-ja, do feminističkih utopija.

Piše: Vatroslav Miloš

Umberto Eco u svojoj biblioteci

  • A
  • +
  • -

Kakofonija oko izbora Zlatka Hasanbegovića na mjesto ministra kulture, barem što se srednjestrujaških medija tiče, ulazi u fazu normalizacije. Što da se radi, ministra smo morali prihvatiti, unatoč blijedoj isprici za tekstualnu mladost protraćenu u nedvosmisleno fašističkim publikacijama i jednaku tavku sklonost, rekla bi nimalo ironično na "SDP-ovom HRT-u" Bosiljka Perić Kempf, fašističkim modnim dodacima; unatoč tome što još uvijek nije objasnio koji je razlog naprasnog ukidanja financiranja neprofitnih medija pri njegovu ministarstvu, unatoč tome što s javnosti komunicira isključivo putem priopćenja i posljednjih pozdrava i unatoč tome što, izuzev za kapitalni projekta dovršetka Povijesnog muzeja, o "njegovoj" kulurnoj politici još uvijek ne znamo ništa. Reklo bi se, sve po starom. Uz, dakako, daljnje perpetuacije stereotipa o "lijevoj hegemoniji" neprofitnih i javnih medija, nezavisne kulturne scene i organizacija civilnog društva, izvrnutih teza o "islamofobiji". Jutarnji list u subotu objavljuje veliki intervju s Anom Lederer, novoustoličenom zamjenicom ministra kulture, s pitanjima očito već unaprijed provjerenim i odobrenim, bez replika i nastavnih pitanja, a samo dan nakon - ponovno iz pouzdanog pera Jurice Körblera - tu je i intervju sa Željkom Markić, konzervativnom aktivistkinjom koja "ne vidi nikakav racionalan razlog zbog čega ju dio javnosti takvom doživljava". Da bi norma poslovične novinarske uravnoteženosti bila ispunjena, tu su i razgovori s "druge strane spektra", s Vjeranom Zuppom i Oliverom Frljićem. I Večernji list u subotnjem izdanju ima intervju s Lederer, iz kojega vrijedi istaknuti tek da je od sigurnog povećanja budžeta za kulturu na jedan posto, u vrlo kratkom roku ostalo tek moguće postupno povećanje na jedan posto. "Ako je kultura identitetsko i strateško 'pitanje svih pitanja nove Vlade'", veli Lederer, "za očekivati je da se barem postupno povećava, ako to već ne bude odmah 1%, čemu se nadamo".  Nažalost, hipertekstualna poveznica na taj razgovor - zbog izuzetnog poslovnog modela te kuće - još uvijek nije dostupna, ako se uopće može očekivati da se to desi.

Secirajući stavove ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kolumnista Slobodne Dalmacije Ivice Šole, pročelnika Odjela za politologiju Matice hrvatske i predsjednika etičkog foruma HNiP-a Jure Vujića i poduzetnika liberalnih nazora Davora HuićaŽarko Puhovski piše interesantan komentar o neartkuliranosti i niskoj razini znanja lokalne intelektualne desnice. Na Trećem programu HR-a prošloga je ponedjeljka održan okrugli stol na temu Kultura i ideologija: prijeti li nam nova kulturna revolucija? u kojemu su sudjelovali autorica i voditelica Katarina Luketić te pisac i urednik Dražen Katunarić, povjesničar i publicist Dragan Markovina i spisateljica Ivana Sajko

S druge strane Jadrana, stiže vijest o smrti Umberta Eca, čovjeka čiji je literarni, znanstveni pa i novinarski rad reflektirao otvorenost, istraživanje, domišljatost i humor, propitivanje načina na koji znanje funkcionira, kako se i u kojim uvjetima prenosi kroz povijest, kako znakovi suvremenosti korespondiraju sa znakovima prošlosti i na kraju utječju na ono što o svemu tome znamo i što sve to može značiti. Za Eca je bitan bio - da parafraziram riječi Vilima iz Baskervillea - upravo odnos između tih zna(če)nja, a riječ prepuštam samom autoru, u intervjuu koji je s njime za The Paris Review u ljeto 2008 vodila Lila Azam Zanganeh

FOTO: Alastair Grant/AP

Uz već smanjenje budžeta za čak 550 milijuna funti, BBC planira spajanje radijskog i televizijskog servisa što bi moglo ugroziti preko tisuću radnih mjesta, a prati vladinu najavljenu vladinu mjeru budžetskih redukcija za vodeću svjetsku javnu medijsku kuću, izvještava Poynter

Nagrada World Press Photo predstavlja izbor izuzetnih ostvarenja u novinskoj i reportažnoj fotografiji, a kontinuirao se dodjeljuje od 1955. godine. Ove godine selekcija je rađena između 82 951 fotografija koje je snimilo 5775 fotografa iz 128 zemalja svijeta, a glavna je nagrada pripala fotografu Warrenu Richardsonu za fotografiju muškarca koji prenosi dijete kroz nazubljenu žicu na mađarsko-srbijanskoj granici. Izbor nagrađenih fotografijama u različitim kategorijama možete pregledati ovdje

Tihana Bertek za VoxFeminae piše kritiku knjige Ane Maskalan Budućnost žene: filozofska rasprava o utopiji i feminizmu: "Kada govorimo o utopijama kroz povijest (čiji su autori u pravilu bili muškarci), ženska pitanja u njima nisu bila osobito zastupljena. Žene su imale ograničen pristup njihovom stvaranju, kao, uostalom, i stvaranju većine znanstvenih, političkih, ekonomskih i umjetničkih djela. (…) Referirajući se na zahtjev za vlastitom sobom Virginije Woolf, Maskalan se pita "je li uopće žena i mogla domisliti bolji svijet ako je njezin bio opasno sužen zidovima njezina doma", odnosno ako joj je nedostajalo obrazovanje, financijska sredstva i slobodno vrijeme?".

FOTO: Mary F. Calvert

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.02.2016

VEZANE VIJESTI

Sami ste krivi

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od epistolarnih ekscesa Kolinde Grabar Kitarović, preko poezije i filma, do Zapadne Sahare i Antonina Scalije.

Zastrašujuća lakoća zaborava

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od nekih propuštenih šansi, preko tinejdžerskog filma i feminističke muzičke kritike, do zaboravljenih učitelja.

Vlada nacionalističkog jedinstva

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od obrisa "novih nacionalnih obrazaca", preko ljubavi i javne borbe za izborena prava, do eksperimentalne glazbe i dizajna.