Fokus na profesiju snimanja | kulturpunkt

Najave Festival

<

Fokus na profesiju snimanja

Glavni program osječke revije hrvatskih kratkometražnih filmova čine blokovi s kratkim nagrađivanim filmovima nastalima u profesionalnoj i studentskoj produkciji.

25.05.2018 - 27.05.2018 , Osijek - Kazamat

FOTO: Judita Gamulin, Marica, 2017.

Treće izdanje Filmske RUNDE u produkciji umjetničke organizacije Teatar to go održat će se od 25. do 27. svibnja u osječkom Kazamatu.

Glavni program čine Festivalska runda, Studentska runda, FOKUS profesija i FOKUS runda svjetlo. Festivalsku rundu čine nagrađivani filmovi koji su nakon niza strukovnih nagrada napokon pronašli svoj put i do osječkog platna. Tu se nalaze filmovi Oni sami dolaze i odlaze Borisa Poljaka, Manivald Chintisa Lundgrena, Skoro ništa – i dalje noć Davora Sanvincentija te Tanja  Jasne Nanut. Koje su to teme i motivi kojima se studenti umjetničkih akademija i budući filmski autori trenutačno okupiraju, otkriva Studentska runda s filmovima Precijenjena dramaturgija Sunčice Ane Veldić, Stranac u mojoj sobi Petre Balekić, Institucija  Kristine Marić te Marica  Judite Gamulin.

FOKUS runda zamišljena je kao višegodišnji program u kojemu se edukativnim i filmskim programima upoznaju grane filmske profesije, a nakon prošlogodišnjeg fokusa na scenariste, ove je godine fokus na profesiju snimanja. Prvi put u Osijeku predstavljaju se četiri izvrsna filma koja su snimili osječki autori i direktori fotografije različitih generacija u profesionalnim produkcijama. Tu se nalazi film Marija, u kojemu je direktor fotografije Luka Matić, a režiju potpisuje Juraj Primorac, Sve bih ostavio ovdje osječkog autora Ivana Faktora, Siguran let redatelja Alda Tardozzija, u kojemu je direktor fotografije Filip Tot te Iza lica zrcala redateljice Katarine Zrinke Matijević u kojemu je direktor fotografije Vjeran Hrpka.

U popratnom programu, na izložbi Na rubu fotografije predstavljaju se radove sadašnjih i bivših studenata Odsjeka likovne kulture Akademije za umjetnost i kulturu, nastalih pod mentorstvom Vjerana Hrpke. Na izložbi će biti izloženi radovi koji fotografiju proučavaju kroz prizmu recentnih promišljanja u kombinaciji s fotoprocesima iz XIX. st. što se odlično nadovezuje na filmski program Fokus RUNDA: SVJETLO. U ovom programu, prema izboru Vedrana Šuvara, želi se pokazati raznovrsnost korištenje svjetla u recentnom hrvatskom kratkometražnom filmu. Uz neformalni panel, u kojemu će ove godine glavnu riječ imati snimatelji koji će se referirati na mogućnosti snimanja i produkcije kratkih filmova u Osijeku, premijerno će se predstaviti dva osječka filma – eksperimentalni film Instar redatelja Edgara Njarija te eksperimentalni film Tragovi redatelja Tonija Baloga.

Najmlađi će, u suradnji s Bacačima Sjenki, gledati zaigrane filmove najrazličitijih formi i tema koje su osmislili i snimili polaznici dječjih filmskih radionica FROOOM! u Zagrebu, Koprivnici, Sinju, Prelogu i Rijeci.

Za zabavni dio programa zaduženi su DJ PIPS i DJ MAX.

Detaljan program potražite ovdje.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 23.05.2018