Fonografski zapisi iz prošlosti | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Fonografski zapisi iz prošlosti

Nekoliko stotina gramofonskih ploča s početka 20. stoljeća iz fonda Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK-a sada je dostupno javnosti.

Piše: Vatroslav Miloš

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu digitalizirala je vrijednu zbirku gramofonskih ploča proizvedenih na samim počecima razvoja nakladništva zvuka u Hrvatskoj. Radi se o nekoliko stotina šelak gramofonskih ploča na 78 okretaja u minuti, a koje će, putem internetske stranice Zvuci prošlosti, sada prvi biti dostupne javnosti. 

"Projekt Hrvatska glazbena baština u zvuku – digitalizacija najstarijih gramofonskih ploča na 78 okretaja pokrenut je 2009. godine uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske s glavnim ciljevima zaštite i omogućavanja pristupa dijelu bitne hrvatske glazbene baštine", ističe se na stranici projekta koja pruža "mogućnost slušanja digitaliziranih glazbenih i govornih zvučnih zapisa kao i uvid u fizički izgled izvornika (naljepnice i ovitci ploča) te kvalitetne metapodatke, bio-bibliografske i kontekstualne podatke".

Ovaj je fond javnosti do sada bio nedostupan prvenstveno stoga što knjižnica nije posjedovala adekvatnu opremu za reprodukciju, kao i zbog delikatnosti materijala od kojih su ploče izrađene. Naime, prije dominacije vinilnih (PVC) ploča na diskografskom tržištu, zvučni su se zapisi pohranjivali gotovo isključivo na gramofonskim pločama od prirodne plastomerne smole - šelaka - a procjenjuje se da je u 1930-ima gotovo polovica svjetske proizvodnje tog materijala otpadalo upravo na gramofonske ploče. 

Prve se gramofonske ploče sa snimkama domaćih izvođača i djelima hrvatskih skladatelja pojavljuju od 1906. godine, a u Zagrebu su do 1926. objavljivane licencno, kada spajanjem londonskog Edison Bella i nedavno zatvorene zagrebačke tvornice olovaka Penkala nastaje Edison Bell Penkala, u kojemu su kao glazbenici urednici radili muzikolog Pavao Markovac i skladatelj Ivo Tijardović.

"EBP je poslovala do 1937., kada pada u stečaj, a zauvijek prestaje s radom nakon rata, 1946. Hrvatski umjetnici snimali su i za tvrtku Elektroton, koja se kao podružnica tvrtke Odeon-Parlaphon utemeljuje u Ljubljani 1937., a godinu dana i u Zagrebu. Elektroton prestaje s radom 1947. kada se osniva Jugoton, kojemu se dodjeljuje imovina poduzeća EBP i Elektroton", prenosi Hina

Zbirka muzikalija i audiomaterijala NSK sadrži približno 17 tisuća svezaka tiskanih nota, tri tisuće svezaka rukopisnih nota, više od 23 tisuće gramofonskih ploča te oko šest tisiuća kaseta i sedam tisuća kompaktnih diskova. 

 

 

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.08.2015

VEZANE VIJESTI

Između povijesti i književnosti

Pripremio: Tomislav Žilić

Više od 22 000 fotografija ilustracija i razne dokumentacije iz djela kanonskih autora anglofone književnosti dostupno je korisnicima putem interneta.

Povijest odozdo

Piše: Matija Mrakovčić
Najstarija javna kolekcija radikalne povijesti svoju je digitalnu arhivu od preko 2000 plakata učinila dostupnom za pretraživanje i besplatno preuzimanje.

Mjesto u arhivu, mjesto u povijesti

Razgovarala: Janja Sesar

S arhivisticom Tamarom Štefanac razgovaramo o razvoju, ulozi i značenju nezavisnih ili community arhiva, odnosu institucija prema njima, kao i potrebi njihova održanja.