Forenzika izgubljenih sjećanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Forenzika izgubljenih sjećanja

Izložba Gradilište formi Maje Marković nastaje kao sinteza osnovnih vizualnih elemenata kojima se Vjenceslav Richter koristio u svojim arhitektonskim projektima.

19.09.2018 - 20.09.2018 , Zagreb - Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter
  • A
  • +
  • -

Izložba Maje Marković pod nazivom Gradilište forme otvara se u srijedu, 19. rujna u prostoru Zbirke Richter (Vrhovec 38), s početkom u 19 sati

Istraživanje Maje Marković u sklopu otvorenog studija u prostoru Zbirke Vjenceslava i Nade Kareš Richter vodilo se kroz dva osnovna postupka. Prvi se odnosi na istraživanje povijesti i forenzike osnovnih formi i oblika kojima se Richter koristio u svojim arhitektonskim projektima, iza kojeg slijedi sinteza tih osnovnih vizualnih elemenata, slijedeći primjer Richterovih prostornih slika i milenijskih rozeta. 

"Maja Marković u svojim prostornim instalacijama i site-specific projektima koristi prefabricirane materijale i efemernu građu, slažući ih u apstraktne prostorne kompozicije koje se izravno pozivaju na konstruktivističko naslijeđe. No, tu modernističku kristalnu jasnoću remete efemerni, privremeni elementi, zaboravljeni i zanemareni uzorci zbilje koje umjetnica izvlači iz dodanih i često zamjenjivih dijelova arhitektonske opreme poput popločenja ili prozorskih okvira. Iz privremenog, efemernog i zaboravljenog, kroz sintezu zametenih tragova i zaboravljenih priča, autorica u svojoj instalaciji, koju gradi kroz cjeloviti prostor Zbirke Richter, nastoji učiniti vidljivima upravo one izgubljene emocionalne spone i sjećanja koje vežu i privatno i javno, kao i umjetničku gestu i svakodnevno kretanje", stoji u najavi izložbe.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 19.09.2018