Formalnost lišena sadržaja | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Formalnost lišena sadržaja

Ustavni sud odbacio je prijedlog da se Vladi i nadležnom ministarstvu zabrani poduzimanje daljnjih koraka u postupku davanja koncesije hrvatskih autocesta do objave rezultata referenduma.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Facebook

  • A
  • +
  • -

Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio je prijedlog Organizacijskog odbora za raspisivanje referenduma o davanju hrvatskih autocesta u koncesiju kojim je zatraženo određivanje privremene mjere Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Organizacijski odbor podnio je Ustavnom sudu prijedlog da Vladi i Ministarstvu zabrani poduzimanje svih daljnjih koraka u postupku davanja koncesije za javne usluge za upravljanje i održavanje hrvatskih autocesta do objave rezultata državnog referenduma. Zahtjev za raspisivanje referenduma predan je Hrvatskom saboru 17. studenog 2014. godine, a Sabor je 12. prosinca pozvao Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača.

Kao što u prijedlogu Ustavnom sudu navodi Organizacijski odbor, dovršavanje započetog postupka koncesije imalo bi za posljedicu neučinkovitost predloženog zakonskog rješenja (dopune Zakona o cestama). U konačnici, navodi Odbor, radi se o osujećivanju mogućnosti da se građani na referendumu opredijele za zakonsko rješenje koje bi proizvelo cjelovite i smislene učinke na sustav upravljanja javnim cestama, a odgađanje donošenja odluke o raspisivanju referenduma moglo bi referendumsko izjašnjavanje građana svesti na formalnost lišenu sadržaja. 

Opće nadzorne ovlasti Ustavni sud smije koristiti kad utvrdi formalnu i/ili materijalnu protuustavnost referendumskog pitanja ili tešku proceduralnu pogrešku, a koje "prijete narušavanjem strukturalnih obilježja hrvatske ustavne države, to jest njezina ustavnog identiteta, uključujući najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske". Iako je Organizacijski odbor u prijedlogu istaknuo da bi donošenjem odluke o koncesioniranju hrvatskih autocesta prije izjašnjavanja birača nastala nenadoknadiva šteta uskrate Ustavom zajamčenog prava neposrednog odlučivanja, Sud je ipak utvrdio da u konkretnom slučaju ne postoje iznimne okolnosti zbog kojih bi postupio prema prijedlogu Odbora. 

Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije, istaknuo je da odluku Ustavnog suda smatraju korektnom. No, "iz odluke se ne da iščitati zbog čega sud ne smatra da su okolnosti iznimne, ali mi mislimo da je sud takav dojam stekao uslijed činjenice da postaje sve očitije da koncesioniranje autocesta ne ide po planu jer Vlada za koncesiju nije dobila ponude kakve je očekivala, odnosno za koncesiju su dobili sramotno niske ponude od svih ponuđača".

Ustavni je sud u obrazloženju također naveo da su pravila o općim nadzornim ovlastima primjenjiva i na konkretnu situaciju, no da se njima ne bi smio koristiti prije no što postupak u Hrvatskom saboru bude okončan odnosno prije no što se Sabor obrati Ustavnom sudu ili sam raspiše referendum.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.01.2015