Fotoaparat kao terapeutsko sredstvo | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Fotoaparat kao terapeutsko sredstvo

Serijom fotografija F20.5 Glorija Lizde prikazuje utjecaj bolesti na pojedinca te zahvaća u šire tematsko polje obiteljskih odnosa, sjećanja i identiteta.

04.09.2018 - 09.09.2018 , Zagreb - Galerija PM (HDLU)
  • A
  • +
  • -

U utorak, 4. rujna u 20 sati, u Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvara se samostalna izložba mlade fotografske umjetnice Glorije Lizde. Lizde se u Galeriji PM predstavlja serijom fotografija F20.5 kojom je diplomirala na studiju fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Serija fotografija potaknuta je sjećanjem na razdoblje u kojem je umjetničin otac bolovao od shizofrenije. Rekreirajući njegove vizualne halucinacije fotografijom stvara novo okružje u koje postavlja svoje dvije sestre i sebe kako bi prikazala utjecaj bolesti na pojedinca, ali i na odnose unutar obitelji. Fotoaparat koristi kao terapeutsko sredstvo pomoću kojeg reinterpretira prošlost te preispituje vlastiti identitet.

Glorija Lizde rođena je 1991. u Splitu. Završila je preddiplomski studij filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U svom fotografskom radu bavi se temama obiteljskih odnosa, sjećanja i identiteta. Ostvarila je dvije samostalne izložbe te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika te dobitnica Dekaničine nagrade za rad na seriji fotografija F20.5.

Izložba ostaje otvorena do 9. rujna 2018.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 29.08.2018