Fotografija kao posrednik promjene | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Fotografija kao posrednik promjene

Izložba Transformativna snaga fotografije dizajnera i vizualnog umjetnika Željka Borčića predstavlja njegove radove nastale intervencijom u snimljene polaroide.

28.01.2019 - 15.02.2019 , Zagreb - Galerija SPOT
  • A
  • +
  • -

U zagrebačkoj Galeriji Spot u ponedjeljak, 28. siječnja u 19 sati otvara se izložba Transformativna snaga fotografije dizajnera i vizualnog umjetnika Željka Borčića, koja predstavlja njegove radove realizirane u mediju fotografije.

Umjetničku aktivnost Željka Borčića određuje konceptualan pristup komunikaciji, a još od vremena važnih akcija u javnom prostoru Zagreba kontinuirano snima i polaroide. Fotografije nastale ovom "brzom" tehnikom ograničenog formata dorađivao je raznim intervencijama, zadirući u sam integritet medija. 

Izložbom Transformativna snaga fotografije prisjećamo se njegova trajna interesa prema fotografiji, koju je mnogo puta upotrijebio u svojim grafičkim rješenjima. I pritom postavljamo pitanje o važnosti fotografije u području dizajna, ne samo u smislu preuzetog vizualnog znaka i/li sadržaja, već metode promatranja i reagiranja na svijet kroz leću objektiva. Je li njegov dizajnersko-fotografski opus specifičan ili kroz sinergiju medija prepoznajemo i druge autore u određenom razdoblju za koje je takvo djelovanje specifično? Ima li fotografija posebno mjesto u području dizajna i mogu li eksperimenti u fotografiji pomoći da se u dizajnu djeluje izvan standardnih obrazaca? Jesu li psihološki postupci koji čine važan dio planiranja u dizajnu usporedivi s odlukama s kojima se susreću fotografi, znatno utječući na način kako vidimo svijet oko sebe?

O ovim i drugim sinergijama dvaju medija razgovarat će se na panel-diskusiji Fotografija i dizajn u kojoj sudjeluju Alira Hrabar Oremović, grafička dizajnerica i autorica nedavno održane izložbe o Dušanu Bekaru, u čijem opusu (kao i Borčićevom) nailazimo na umjetničke eksperimente u mediju fotografije, likovni kritičar i voditelj HDD galerije Marko Golub, te dizajneri Dora Bilić iz Studija bilić_müller i Damir Gamulin Gamba. Razgovor će se održati u srijedu, 6. veljače u 19 sati u Galeriji Spot.

Izložba će biti otvorena do 15. veljače.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 25.01.2019